Vibys ansigter – Emma Rudbeck

i Vibys ansigter af René Holm HansenLæg en kommentar

Det er sjældent mig, mine artikler handler om. Det er derfor første gang i mine 26 leveår, at jeg interviewer mig selv. Jeg hedder Emma Rudbeck. Jeg er et af Vibys ansigter. Det blev jeg i 2007, da jeg startede på efterskolen. Og endnu mere, da jeg blev ansat som den skrevne streg bag Vibys ansigter.

Med alt mit habengut er jeg ved at flytte ind på Viby Efterskoles værelse 17. Jeg står i mit meget velovervejede outfit. Højtaljede shorts, en ’I <3 NY’-top og rødt hårbånd kombineret med min ’lige fyldt 15’-attitude, som måske kamuflerer min usikkerhed en lille smule. Tror jeg.  En mørkhåret pige studerer mig fra den modsatte køjeseng. Hun skal øjensynligt også bo her. Sammen med mig og to andre piger. Amira er den diametrale modsætning af mig, men det ved jeg ikke endnu. Jeg aner heller ikke, hvilken betydning både hun og efterskolen kommer til at have for resten af mit liv.

”Jeg kom på efterskole, fordi jeg var skoletræt af dimensioner og ikke helt forstod, hvad alt den skolegang skulle til for. Fra min folkeskole havde jeg fået den opfattelse, at jeg var en rod og ikke særlig dygtig fagligt. På Viby var der ingen forudindtagethed omkring mig. Jeg blev kastet på ’førsteholdet’ i matematik, hvilket jeg syntes var vanvittigt. Men min matematiklærer Flemming troede på mig og udfordrede mig,” reflekterer jeg tilbage til min skolestart.

Tidligere på året blev jeg uddannet journalist. Derfor agerer jeg husjournalist på VibyEfterskole, samtidig med at jeg læser International Sikkerhed og Folkeret på Syddansk Universitet.

Hvordan var det at gå på efterskole?

”Det var hårdt og udfordrende. Særligt det at bo fire teenagepiger sammen. Jeg lærte at vælge mine kampe med omhu, som jeg i den grad har taget med mig videre i livet. Men det var også udfordrende, fordi der skete en stor udvikling oven i hovedet på mig. Jeg gik fra at være en stor pige til en meget lille voksen. Jeg delte den her enorme udvikling med min roomie Amira. Vi gik i klasse sammen og var lige gamle. Vi var virkelig små i starten, så vi udgjorde et godt og nødvendigt makkerpar. Amira var rigtig god i skolen, hvor hun hev mig med og inspirerede mig. Jeg var god til alt det praktiske som at komme til tiden til morgenmaden, hvor jeg hjalp Amira. På en eller anden måde voksede vi bare sammen. Det blev ved mange år efter efterskolen, selvom vi boede i hver sin del af landet. Derfor har hun en helt særlig plads i mit hjerte.”

Hvad har ét efterskoleår lært dig?

”Det har gjort, at jeg har turde tro på mig selv. Der var nogle mennesker på Viby, som virkelig troede på mig og kunne se noget i mig, som jeg ikke kunne. Derfor har jeg kastet mig på hovedet ud i nogle uddannelser, jeg aldrig havde troet, jeg ville klare. Jeg har turde rejse ud i verden og udforske, hvad der gemmer sig der. Mit efterskoleår gav mig en grundlæggende tillid til mig selv, som jeg hiver frem, når jeg bliver lidt i tvivl. Så tør jeg godt alligevel.”

Hvad betyder efterskolen for dig i dag?

”Den betyder stadig utroligt meget. Jeg ses stadig med tre piger fra dengang, hvor Amira er den ene. Det er bare noget helt specielt med efterskoleveninder. Selvom der kan gå lang tid mellem, vi ses, er de alligevel dem, der på mange måder kender mig bedst. Efterskolen lagde et så solidt grundlag for venskabet og forståelsen for hinanden.”

Idag er jeg på Viby flere gange om måneden qua mit arbejde, og hver gang er det som om at komme hjem, selvom ti år er gået siden, jeg stoppede.

”Det er helt fantastisk at være tilbage på Viby som ansat. Samtidig har jeg også svært ved at vænne mig til det. En af mine første arbejdsdage bankede en elev på kontoret og havde et spørgsmål, hvortil jeg svarede, ’at hun nok hellere måtte finde en voksen’. Hun kiggede lidt mærkeligt på mig, hvor det så gik op for mig, at jeg var den voksne. Det er mærkeligt og alligevel så dejligt, at Viby også har får lov til at fylde i mit voksenliv,” tænker jeg.

Hvis du også har lyst til at være et af Vibys Ansigter, så skriv rigtig gerne til mig via Viby Efterskoles Facebook-side.