Vibys ansigter – Iben Bonne Jensen

i Vibys ansigter af René Holm HansenLæg en kommentar

I 1992 startede Viby Efterskoles tredje elevhold. 26 musicals er blevet spillet sidenhen. Flere tusinder unge mennesker er blevet til Viby’ere og er taget afsted igen. Men på årgang 92/93 blev en enkelt elevs hjerte tyvstjålet af Vibyånden.

Bestyrelsen er samlet på Viby Efterskole. Moderniseringen af skolens udendørsområder skal diskuteres. Et af medlemmerne tager ordet. Det er 41-årige Iben Bonne Jensen. Elev fra årgang 92/93.

”Skolen har givet mig så meget, så som medlem af bestyrelsen er det min måde at give skolen noget tilbage. Her kan jeg være med til at fastholde de gode værdier, som skolen har. De klare rammer og den stadig høje grad af disciplin synes jeg er vigtig for skolen,” fortæller Iben.

Derfor har Iben været medlem af bestyrelsen i de senest otte år og har været til samtlige musicals, siden hun stoppede for 25 år siden.

Hvorfor ville du på Viby Efterskole?
”Jeg har sunget og danset hele mit liv. Men jeg vidste allerede dengang, at det ikke var den karrierevej, jeg skulle vælge. Men derfor var det alligevel spændende at kunne dyrke mine interesser i fællesskab med andre unge og på den måde samles om det.”

Hvad er det mest unikke ved efterskolen?
”Det er den der Vibyånd, som ingen rigtig kan forklare. Det er et sted med plads til alle, som gør, at jeg har mødt mennesker, jeg ellers aldrig ville have stødt på. Engang jeg var til en fest, overhørte jeg en snakke om en musikefterskole. Han var noget yngre end jeg. Jeg spurgte ind til, hvad det var for en. Det var Viby, og pludselig oplevede vi en speciel samhørighed på trods af, at der var ti årgange mellem os. Vi var ligesom ’opdraget’ efter et fælles værdigrundlag. Det var Vibyånden, som viste sig til den fest”

Hvad har et år på efterskole lært dig?
”Det har givet mig en form for rygsæk med erfaringer, som gør mig i stand til at handle i mange forskellige situationer. Både fagligt og menneskeligt. Et eksempel er at stå på en scene og ikke være bange for det. Det gør noget ved mennesker, at man ved, man kan det. Ligesom vi synger i skolens sang ’Syng din sang og træd din dans, vend dig ud mod verdens blå. Skjul dig aldrig men træd frem, ellers går din blomst i stå’.”

Iben er den eneste tidligere elev i bestyrelsen lige nu, men hun vil opfordre flere til at gøre det samme.

”Som tidligere elev ser jeg tingene i et andet perspektiv end de andre bestyrelsesmedlemmer. Selvom det er 25 år siden, jeg gik her, så kan jeg stadig huske, hvordan det var at være elev. Det tror jeg er en styrke, og det gør også arbejdet endnu mere interessant. Og så kan skolen bare noget helt specielt, som jeg ikke kan slippe,” fortæller Iben.

Hvis du kunne tænke dig at følge den fremtidige udvikling af Viby Efterskole, kan du blive medlem af Skolekredsen, og hvis du ønsker at have indflydelse på fremtidens Viby, kan du som medlem af skolekredsen blive valgt ind i bestyrelsen.