Vibys ansigter – Kathrine og Marck

i Vibys ansigter af René Holm HansenLæg en kommentar

Natten er ved at falde på over et kuld Vibyelever anno 2009. Naturturen er i gang. På en overdækket terrasse ligger flere kludret ind i hinanden på bedste efterskolemanér. Kathrine og Marck holder diskret i hånden. De er på vej til at blive efterskolekærester, men de har ingen idé om, at de vil forblive det i mange år efter.

Efterskoleårets sidste dag er ankommet. I et år har Kathrine Breinstrup og Marck Butler gået på Viby Efterskole sammen. De er blevet kærester. I morgen starter et nyt kapitel med Kathrine på Sjælland og Marck på Ærø. En mindre dagsrejse fra hinanden.

“Det var noget af en omvæltning. Pludselig så vi ikke hinanden hver dag mere, men kun en gang om måneden. Vi havde ikke råd til andet. Det var tre rigtig hårde år fra hinanden, men jeg tror, at det afbræk har styrket os. Hvis vi kunne klare det, så kunne vi det hele,” fortæller Marck.

Ni år senere deler 24-årige Kathrine og 25-årige Marck igen samme adresse. Denne gang i Valby.

Hvad har efterskoletiden gjort for jeres forhold?
Marck:”Efterskolen har lært os meget om tolerance. Det har vi taget med i voresforhold. Især overfor hinandens særheder!”

Parret griner, og Kathrine supplerer: ”Vi har fået en god portion erfaring med konflikthåndtering. Når man bor så mange sammen, må man ofte vælge sine kampe. Det bliver man også nødt til i et forhold. En anden ting er alle de fælles oplevelser, vi har sammen fra Viby. Det binder os sammen”.

Hvorfor ville I på Viby Efterskole?
Kathrine: ”Jeg har sunget, spillet klaver og teater i mange år, så en kreativ efterskole lå meget til højrebenet. Da jeg var til åbent hus på Viby, fik jeg en følelse af at høre til, så det blev der.”

Marck: ”Jeg havde brug for et sted, hvor man behandlede hinanden godt. Det gør kreative mennesker sjovt nok ofte. Jeg havde aldrig beskæftiget mig med musik eller lignende, så da det blev besluttet, at jeg skulle afsted, begyndte jeg at spille guitar. Det var et år inden skolestart.”

Hvad har et år på efterskole lært jer?
Katrine:”Det har lært mig at være selvstædig og turde spring ud i livet. Det bliver man på rigtig mange måder nødt til, når man går på efterskole.”

Marck: ”Jeg vil sige, at jeg blev mindre kritisk overfor andre. Situationen er sådan, at der er 100 nye mennesker, værsgo. Dem kan du så forholde dig til. At se så mange forskellige mennesker lærte mig, at det er helt okay at være anderledes.”

Kærligheden til Viby Efterskole, hvor deres egen også opstod, har Kathrine og Marck ikke villet slippe. Derfor er de stadig aktive i Viby Efterskoles elevorganisation. Det betyder, at de besøger efterskolen minimum tre gange om året og er med til at arrangere diverse begivenheder for tidligere elever.

Marck: ”Det sjove ved arbejdet i elevorganisationen er, at vi hele tiden kan følge med i udviklingen på skolen. Det sker hele tiden noget. Men det vigtigste er, at vi holder fast i den fællesskabsfølelse, som vi selv kender fra dengang, vi gik der.”

Kathrine: ”Hver gang jeg er på efterskolen, føler jeg, at jeg får lov til at opleve den familiefølelse, jeg havde, da jeg selv gik der. Det er helt unikt. Efterskolen er jo i mere eller mindre grad grundlaget for vores forhold, så vi er nok mere end normalt tilknyttet til Viby. Derfor prioriterer vi arbejdet i elevforeningen.”

Hvis du har lyst til at blive en del af Vibys elevorganisation, kan du skrive til camillajulieravn@hotmail.com eller kontakte medlemmerne på musicaldagen.