Vibys ansigter – Linda Gravesen

i Vibys ansigter af René Holm Hansen1 Comment

På køleskabet hænger ’Skønhed er en lille blomst’. Viby Efterskoles sang. Den kender  Linda Elvira Nielsdatter Gravesen ualmindeligt godt. Den har sin plads der, fordi den minder hende om, hvilken betydning efterskolen har haft for hendes identitet og selvforståelse.

Det er søndag den 12. august 1990. Det nye forstanderpar, Groa og Birger, byder velkommen til Viby Efterskoles allerførste elever. Linda Elvira Nieldatter Gravesen skal starte i 10. klasse. Egentligt ville Linda være flyttet hjemme fra forældrene i Skjern, men i stedet skal Viby Efterskole komme til at fylde en stor del af resten af hendes liv.

Hvorfor ville du på Viby Efterskole?

”Jeg gik ikke bevidst efter Viby Efterskole. Skolen var helt ny, så jeg kendte den ikke. Men da kommunen valgte at støtte mig med endnu et år på efterskole, opdagede jeg Viby, hvor man kunne vælge musik og sang, som var min store interesse. Året inden havde jeg gået på en anden efterskole, hvor lærerne ikke havde styr på, hvad vi lavede. Det var helt anderledes med Groa og Birger. Hos dem var intet laissez faire. Inden for 14 dage røg syv elever hjem, fordi de havde røget hash. Der var heller ikke plads til andre mindre alvorlige drengestreger, så det opgav jeg hurtigt. I stedet gav de nye, tydelige rammer mig plads til at slappe af og være mig selv. Tilværelsen blev nemmere. Det gjorde meget for min identitet at finde den ro.”

Hvad er det mest unikke ved efterskolen?

”Jeg synes, at det mest unikke er, at man øver frem mod noget i et fællesskab. Det kan være musicalen, adventsmødet eller de andre optrædener, vi havde. Og så er det de venskaber, man opbygger, og som jeg 28 år efter stadig har vedligeholdt nogle stykker af. På Viby Efterskole får man en slags ekstra familie.”

Hvad har et år på efterskole lært dig?

”Det har betydet alt. Det gav mig mulighed for at dyrke min musikalske side. Jeg vidste godt, at jeg kunne synge, men ikke at det kunne bruges til noget. Mit efterskoleår på Viby gav mig mod på at drømme, og jeg fandt min egen identitet gennem fællesskabet og sangen; Jeg blev hende, der kunne synge. Sådan ville jeg ikke have opfattet mig selv, hvis jeg ikke havde fået udviklet den side af mig selv på Viby.”

På mange måder har Viby Efterskole i haft stor betydning i Lindas liv. Både for hendes identitet dengang, men også nu. I mange år efter deltog hun i åbningsmødet for eleverne som sangerinde, men også det tidligere forstander par, Groa og Birger, holder hun stadig en tæt kontakt med.

”Viby er på mange måder mine rødder, hvorfra min verden går. Derfor blev min søn, Lukas, også skrevet op til efterskolen, lige da han blev født. Han gik på skolen i 2015-2016. Nu planlægger han at flytte sammen med sine tidligere roomies, når de alle tre er færdige med gymnasiet næste sommer. Stedet kan bare noget helt særligt. For mig åbnede skolen et helt nyt univers,” forklarer Linda.

Efterfølgende er Linda blevet uddannet lærer, og hun underviser blandt andet i musik og kor på en folkeskole i København. Grunden til det valg skyldes alene hendes år på Viby Efterskole.

1. Kære Linda
    skoleåret 90/91 var epokegørende ikke alene for dig, men også for Groa og undertegnede. Det der dengang blev grundlagt – med elever som dig – viste sig at være bæredygtigt og vi glæder os over, at du stadig er at finde i vennekredsen såvel på skolen som for os.
    kærligst Birger.