Vibys ansigter – Mikkel Johansen Dahl

i Vibys ansigter af René Holm HansenLæg en kommentar

Det er 25 år siden, at Mikkel Johansen Dahl startede på Viby efterskole. I dag er han 41 år og senior grafisk designer hos TV3 Sport. Han er egentlig uddannet møbelsnedker, men vigtige værdier fra Viby Efterskole fik Mikkel til at turde at springe ud i nye udfordringer.

Det var aldrig rigtig Mikkel Johansen Dahls tanke, at han skulle på efterskole. Tværtimod. Han blev mere eller mindre truet med det af sine forældre.

” Min kammerat Lars og jeg var ikke de mest aktive i folkeskolen. Det var mine forældre trætte af, så de truede med, at vi blev sendt på efterskole, hvis vi ikke tog os sammen. Men Lars og jeg havde hørt om en efterskole, hvor de spillede en masse musik, som vi også gjorde. Og stadig gør. Det var Viby. Så vi tog dem på ordet. Mine forældre troede, at jeg skulle på en slags opdragelsesanstalt, men der tog de grueligt fejl,” husker Mikkel tilbage.

Det blev i stedet et meget givende og betydningsfuldt år for Mikkel.

Hvordan var det at gå på Viby efterskole?
”Jeg er meget socialt anlagt, så jeg hoppede bare på hovedet ud i efterskolelivet. Jeg var 15 år og sugede alt ind. Det var fantastisk at rode rundt i tilværelsen sammen med så mange ligesindede. Den ene dag var man til hård dødsmetal og en anden dag punker. Det var rart at være sammen om den der gode forvirring, der opstår som teenager.”

Hvad har du lært af at gå på efterskole?
”At holde af forskelligheder og om at være inkluderende. Det er efterskolens smukkeste opgave, synes jeg. Der sidder altid en, som føler sig uden for og gerne vil være med. På efterskolen var det så lavpraktisk let at lukke hinanden ind. Lidt a la ’Nå, så du spiller også Ukulele?’, og så var man venner. Den tilgang til mennesker har jeg lært rigtig meget af, og lever stadig efter den.”

Hvordan har året på Viby påvirket dit liv?
”På Viby blev vi flasket op med, at der var nogen, som troede på os. Der var altid en fast støtte. Den tiltro stadig ligger nu dybt i mig. Derfor har jeg turde at tage nogle spændende valg i livet. Under finanskrisen var der ikke brug for fine snedkerkøkkener mere, så jeg måtte finde på noget andet at lave. I fritiden har jeg altid tegnet meget, så jeg søgte et grafikerjob hos det der dengang var Viasat, og fik det. I lang tid ventede jeg på, at de skulle opdage, at jeg ikke var dygtig nok. Men med den der grundlæggende tro på mig selv, som jeg lærte på Viby, turde jeg søge jobbet. Og jeg er her endnu efter 12 år.”

I efteråret var Mikkel tilbage på Viby Efterskole for at fejre 25-års jubilæum. Det var med kriller i maven, at han mødtes med årgang 93/94.

” Det var meget interessant at se folk igen. 25 år er virkelig mange år. Jeg husker Jesper Madsen, som værende meget ung. Lige pludselig stod han der og var fyldt 60. Så følte jeg mig gammel. Der er i den grad sket noget og heldigvis for det. Da vi stod midt i efterskoletiden for mange år siden, følte jeg mig så voksen. Det var jeg slet ikke,” griner Mikkel.

Selv efter 25 år har Mikkel stadig kontakt med Lars og flere andre fra efterskoletiden.