Mad-spild – en del af opdragelsen?

In På den anden side by Viby Efterskole1 Comment

Hvor meget mad smider vi egentlig direkte i skraldespanden efter hvert måltid?

Vi er 110 personer på Viby Efterskole ved hvert måltid.

Vores køkken er meget dygtige til at genbruge al den mad, der ikke er blevet taget fra buffetbordet – så vi kan undgå at smide mad ud! Det er både en økonomisk og bæredygtighedsmæssig bevidst måde at forvalte alle vores og klodens ressourcer på.

Derfor er det meget vigtigt for os, at køkkenet arbejder hårdt på netop at genbruge og servere rester på nye måder, så eleverne oplever, hvordan man kan gøre rester og til et nyt lækker måltid dagen efter!

Vi er dog udfordret af, at mange øser mere op på deres tallerken end de kan spise!

Således ender alt for meget mad alligevel med at blive smidt i skraldespanden efter hvert måltid – da det jo ikke kan genbruges!

Jeg ved ikke, om det er fordi, man generelt er vant til at have en overflod af mad hjemme i den enkelte familie, så det ikke bliver forventet, at man slutter hvert måltid af med lige spise det op, man har taget op på sin tallerken?

For mig burde det dog være en fuldstændig generel del af opdragelsen, at man selvfølgelig spiser op.

Men det er det ikke!

Derfor har vi nu taget et initiativ, hvor vi forsøger at synliggøre og bevidstgøre eleverne om dette madspild – og altså gøre det til en del af den almene dannelse på Viby Efterskole.

Efter hvert måltid vejer vi den mad, som eleverne skraber af deres tallerkner – både til middags- og aftensmaden. Derefter skriver vægten op på en stor tavle i spisesalen, så det bliver synligt for alle!
Vi håber denne særlige opmærksomhed kan hjælpe eleverne med at holde hinanden op på, at vægten af mad-spild skal nedbringes – og dermed også opdrage på hinanden ved bordene, når de spiser sammen!

Med ca. 40 skoleuger og et gennemsnitligt mad-spild på ca. 20 kg/uge – bliver det i alt et mad-spild på ca. 800 kg om året – eller ca. 7,3 kg/person om året.

Det må vi kunne gøre noget ved – så det er vi gået i gang med!

René Holm Hansen,
Forstander

Comments

  1. god ide’ at synliggøre det på tavlen. Ingen bliver hængt ud, men alle bliver bevidste om problemet.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.