2019 - FAME -the musical

2019 FAME -the musical

Vi arbejder hele januar 2019 på at gøre opsætningen så professionel som muligt.

Der er premiere torsdag d. 31. januar og vi spillede frem til d. 7. februar 2019

FAME - The Musical
Conceived and Developed by David De Silva.

Book by Jose Fernandez
Lyrics by Jacques Levy
Music by Steve Margoshes
Title Song " FAME " written by Dean Pitchford and Michael Gore
This amateur production is presented by arrangement with Music Theatre International (Europe) All authorised performance materials are also supplied by MTI Europe

Oversættelse Rasmus Steenberg

Læs tidl. omtaler fra Fyens Stifttidende om Viby-musicalen:
“Musical modner eleverne fra Viby”


Viby Efterskole –
School of Performing Arts

Af René Holm Hansen, Forstander

I 1936 skabte New Yorks borgmester Fiorello H. LaGuardia den første grundskole, hvor man både kunne få en boglig uddannelse og forfølge sit talent inden for kunst. Den hed ”High School of Music & Art”. Hans idé var at skabe en offentlig skole, hvor de mest talentfulde unge kunne videreudvikle deres kunnen inden for musik og andre kunstområder, samtidig med at de fik en afgangseksamen. Dette koncept blev efterfulgt i 1948, hvor ”High School of Performing Arts” blev grundlagt. Her kunne man på samme måde færdiggøre sin skolegang, samtidig med at man forberedte sig på at gøre karriere inden for enten musik, dans eller teater. Disse to skoler blev til en organisation i 1961 – men først i 1984 flyttede man sammen i en helt ny bygning, som ligger i forbindelse med Lincoln Centeret med egen teater- og koncertsal. Skolen fik navnet ”LaGuardia Arts” og er stadig et meget eftertragtet uddannelsessted. Skolen har 2400 studerende, og hvert år er der flere tusinde ansøgere, men kun mellem 600 og 800 bliver optaget! De skal via optagelsesprøver og faglige test vise sig værdige til optagelse.

Dette koncept er blevet kopieret af mange andre storbyer i USA og andre steder i verden. I England findes der fx The Liverpool Institute for Performing Arts grundlagt af Paul McCartney.
På Fyn findes der Viby Efterskole – der godt nok ikke har optagelsesprøver og arbejder i en lidt mindre målestok, men ellers delvist bygger på samme koncept:
- at give de unge mulighed for at afprøve og udvikle deres talent inden for musik, dans og teater på et højt professionelt niveau, samtidig med at de modtager en god boglig undervisning med afsluttende afgangsprøve – eller ønsker at arbejde med kulturelt iværksætteri og projektledelse.

Den originale FAME foregår i 1980 på School of Performing Arts i New York, hvor man følger de unges vej gennem skolen og livet. Det er en historie, der startede som en film i 1980. Manden bag - David De Silva - ville derefter skabe en musicaludgave. Det tog ham dog otte år at fuldende dette i samarbejde med komponist Steve Margoshes og forfatter Jacques Levy. Filmen hittede derimod så godt, at der i kølvandet opstod en tv-serie - Fame, som kørte hver torsdag aften fra 1983 til 1987 i USA. I 1988 blev Fame - The Musical så endelig færdig, hvor den havde premiere på et lille regionalt teater i Miami. Det var dog først efter den europæiske premiere i Stockholm 1993, at det helt store gennembrud for Fame - The musical opstod.

David De Silva udtalte efter premieren: ”Mit primære mål var at kreere et show, som ville være relevant og tidløst som en musical”. Det må man sige er lykkedes. Drømmen om at slå igennem som stjerne i kunstens verden har aldrig været større end nu – og ”berømmelse” virker mere og mere som et vigtigt parameter for de unge.

Succes er dog ikke altid en umiddelbar målbar størrelse, men måske ligefrem en oplevelse på godt og ondt - som livet i sin helhed også byder på. De færreste tænker dog på, at berømmelse ofte kræver, at man også gennemlever en mere mørk og frustrerende periode. Det er denne ballast af et mere nuanceret billede af succes og berømmelse, som vi her på Viby - og lærerne på ”High School of Performing Arts” (FAME-skolen) - forsøger at give vore elever.


Kettlebells

Fame i en
X-factortid

“Her på akademiet er I så priviligerede, at I kan arbejde hårdt med noget, I elsker højt”

Af Carsten Kiørbye Bertelsen, instruktør

I denne X-factor-reality-overflødighedshornstid, er Fame på mange måder mere aktuel, end den nogensinde har været. Rigtig mange vil gerne have deres ”one minute of fame”.
Berømmelse og drømmen om at befinde sig på den røde løber i blitzlysenes skær levede dengang, Fame kom frem i 1980, og den lever stadig i bedste velgående her i 2019.
Nogle kommer faktisk frem til denne berømmelse ved at gå foran i køen, men for langt de flestes vedkommende kræver det disciplin, dygtighed og hårdt slid i øvelokalet at opnå succes.

I Viby Efterskoles udgave af Fame er scenen derfor omdannet til et stort ”øvelokale”. I løbet af forestillingen vil I, kære publikum, opleve, at dette ”øvelokale” fyldes med en flok entusiastiske, dygtige og energifyldte unge mennesker, som sammen yder alt for at give dig en uforglemmelig musicalaften. Mens du læser dette, er lyd, lys, kostumeafdeling og sminke i fuld gang med de sidste forberedelser. Musikkerne stemmer instrumenter i orkestret, skuespillerne varmer stemmer op, og danserne varmer kroppen op. Sommerfuglene flyver forventningsfulde rundt i maverne på en flok fantastisk dedikerede unge mennesker.

Til sidst skal der lyde en stor tak til alle, som har været en del af opsætningen af Fame på Viby Efterskole. Det har været en fantastisk dejlig oplevelse at besøge de mange værksteder, som har arbejdet den seneste måned på at skabe en fantastisk og nutidig udgave af musicalen Fame.

Sæt dig nu roligt tilbage i sædet, og lad Viby Efterskoles elever føre dig ind i berømmelsens verden på godt og ondt. Når forestillingen er slut, så giv alle elever uanset opgave en kæmpe klapsalve og gerne et rosende ord med på vejen, for alle har ydet en berømmelsesværdig indsats.

Jeg håber, at deres indsats vil kunne få dig til at synge
"They´re gonna live forever
They´re gonna learn how to fly"

Rigtig god fornøjelse!

Fame – musikken set fra oven

Af Morten Garnæs, musikalsk leder

Stykket om School of Performing Arts i New York er et oplagt stykke for Viby Efterskole at give sig i kast med, da stykkets elevers kompetencer jo netop flugter med vores elevers – og endda også på kryds og tværs af fagene.
En af stykkets udfordringer er, at vi følger flere personer i hver lejr (musik/dans/teater) – og måden, undervisningen skildres på. Det forsøger vi at imødegå. I Viby Efterskoles 2019-udgave har vi bl.a. haft fokus på at udbygge scenerne i fagene, så de låner træk fra virkelige situationer på danseinstitutter og konservatorier. Originalens meget kraftige 80’er-stemning har vi udskiftet med en mere nutidig, både scenisk og musikalsk.
Det medfører bl.a., at man ser og hører Viby-elever dirigere og spille live på scenen/i klassen og til danseøvelserne, samtidig med at det egentlige musicalorkester tager sig af resten af musikken oppe fra orkestergraven i Diamanten.

Derudover har vi tilført musik fra både tv-serien og de to film, så alt i alt er der god grund til at læne sig frem eller tilbage efter temperament og nyde Viby Efterskoles Fame 2019.