MUSIK

Dans på Viby Efterskole
Dans på Viby EfterskoleDans på Viby Efterskole

Musik på Viby Efterskole

På Viby kan du få musikalske udfordringer både som øvet og som begynder. Som noget unikt for Viby Efterskole får du et individuelt udarbejdet skema, der opfylder dine ønsker og passer til både dine interesser og dit niveau.

I musikundervisningen niveaudeler vi i begynder, let-øvet og øvet. På musikholdet (sammenspil) vil du blive matchet med andre på dit niveau, så I i fællesskab kan flytte jer mest muligt.

Udgangspunktet er rytmisk musik/rock i bred forstand, men de øvede vil også møde f.eks. soul, funk, jazz, salsa mm.

Der er masser af tilvalgsmuligheder i musikafdelingen: BOM (Bag Om Musikken) for alvor/for sjov, ERT, producer/electronica, lydteknik, brugsguitar og lillekor. Med niveau-delingen har du på Viby den unikke mulighed at få undervisning i både dans, musik og teater på det niveau, du måtte befinde dig på. Disse fag styrker hinanden indbyrdes – ligesom de naturligvis også smitter af på din kunnen i de boglige fag!

Vidste du, at flere af de store guitarister først er begyndt at spille i teenage-årene?

Hvis du har lyst til afprøve efterskolelivet og musikken på Viby – afholder vi en MusikCamp, hvor alle, der går i 6. – 9. kl., er velkomne.


Musikundervisningen

Sammenspil er vores basis – her er dit hovedinstrument i centrum sammen med de andre på holdet. Et andet fag er producer/electronica.

For at blive klogere på og dygtigere til musikken, kan du vælge BOM (Bag Om Musikken) og ERT (elementær rytmisk træning). Derudover er der tilbud som lillekor, lydteknik, brugsguitar mm.

I løbet af året er der mange muligheder for at optræde. Første gang er til efterskolernes dag sidst i september, hvor alle interesserede i en fremtid som efterskoleelev kan møde op – og ved den lejlighed viser musikhold i forskellige niveauer (samt kor, dans og drama), hvad de har nået på den korte tid siden sommerferien.

Dernæst har vi en koraften sammen med lokale efterskoler sidst i november, hvor vi synger for og med hinanden. Kort tid derefter afholdes to gange adventsmøde, hvor forældre, søskende og tidligere elever får hele udtrækket fra musik, dans og kor – med stor scene, PA-anlæg og lys.

Januar og et stykke af februar går med musical’en. Derefter mødes de forskellige sammenspilshold igen, og i løbet af foråret spilles der både ved orienteringsmøde, Vesterdal Festival, Odense Havnefestival samt møde for kommende elever. Hertil kommer, hvad der ellers måtte opstå af begivenheder på og udenfor skolen.

Den sidste weekend på skolen spiller alle sammenspilshold og fritidsbands en sidste gang for hinanden.

Dans på Viby Efterskole
Dans på Viby EfterskoleDans på Viby Efterskole

Faciliteter

Viby Efterskole råder over tre fuldt udrustede musiklokaler, et optagerum tilknyttet det ene musiklokale samt diverse øverum med akustiske klaverer – og siden august 2015 desuden et producer/electronica-rum samt yderligere to øverum. Hertil kommer AMFI (der også er vores foredragssal), der er udstyret med et Kawai-flygel og en fortræffelig akustik. I musiklokalerne befinder sig bl.a.: - Guitarer: Div. Fender Tele- og Stratocasters, Gibson M-III, Fender Marauder mm. - Basser: Sterling (by Music Man), Fender Jazz Bass + div. - Keyboards: Yamaha S-90, Nord Electro, Roland Stagepiano + div. synthes fra Korg og Yamaha. - Trommesæt: PDP Pacific, Tama, Mapex I studiet: Allen&Heath digital mixerpult, Soundcraft analog mixerpul, iMac. Vi arbejder i Logic i studiet. I vores splinternye producer/electronica-lokale er der iMac’s, Arturia Minilab keyboards mm. Software er bl.a. Logic Pro X og Ableton Live.

KONTAKT OS
Dans på Viby Efterskole
Dans på Viby Efterskole

Individuel undervisning

Eleven undervises 9 x 20 minutter eller 6 x 30 minutter pr. halvår. Her vil du kunne:

  • Udvikle dit tekniske niveau ud fra dine forudsætninger.
  • Udvikle dit musikalske niveau.
  • Udvikle din musikalitet gennem gehørspil og øget kropsbevidsthed.
  • Øge dine færdigheder indenfor nodelæsning og becifring (afhængigt af instrument).
  • Få fremmet din musikalitet og evne til at indgå i forskellige musikalske sammenhænge og få hjælp med at lære de stemmer, du spiller på dit sammenspilshold.
  • Få en oplevelse af fordybelse og koncentration samt udvikle bevidsthed om lyd og klang.

Der er tilknyttet undervisere i sang, guitar, bas, klaver, saxofon, tværfløjte, violin, cello. Er der behov for andet, kan det undersøges.


Sammenspil

Sammenspilsholdene tager udgangspunkt i de instrumentale færdigheder, du har, når du kommer. Under et orienteringsmøde i foråret før du begynder på skolen, har du efter vejledning vurderet dig selv som øvet, let øvet eller begynder. I skoleårets første uge mødes vi på det sammenspilshold, vi har sammensat ud fra dine/jeres oplysninger og spiller en simpel sang. I forlængelse af dette justerer vi holdene, så de passer bedst muligt i forhold til instrumenter, niveau og interesser.

Hensigten med sammenspil er:

  • At få dig til at opleve glæden ved sammenspil.
  • At give dig de musikalske udfordringer, som ligger i at få en sammenspilsgruppe til at fungere.
  • At være motivation for videre indlæring på dit instrument.
  • At lade dig opleve de elementer, som et band, en gruppe eller et orkester består af.
  • At lære dig processen at indøve et nummer og præsentere det ved en koncert.
  • At lære dig at turde optræde for andre.
  • At lære dig den disciplin og gensidige respekt, som er nødvendig for at få en sammenspilssituation til at lykkes.
  • At opbygge et repertoire, som kan bruges ved skolens arrangementer og ved den musikfestival, vi deltager i sammen med egnens efterskoler.
Dans på Viby Efterskole
Dans på Viby Efterskole