Undervisere

Undervisere på Viby Efterskole

Alle undervisere på Viby Efterskole deltager i skolens liv sammen med eleverne. Vi siger godmorgen til dem, spiser sammen med dem, underviser, taler, trøster dem og siger godnat når dagen er slut. Vi får et kendskab til eleverne som giver os mulighed for at tilrettelægge undervisningen og hjælpe eleverne så alle får mest ud af samarbejdet.

Forældrene er med på sidelinjen idet de altid kan holde sig opdateret om lektier og aktiviteter gennem ForældreIntra. Her har forældrene også mulighed for at kontakte de enkelte lærere direkte gennem det interne beskedsystem.

Søren Ordon

Underviser, Viby-X, Mediefag, producer og sceneteknik

Søren er en erfaren efterskolelærer. Han underviser Viby-X-klassen, har mediefag, producer elektronisk musik, digitale sceneeffekter samt teaterlys. Han er en af skolens meget kreative og idérige sjæle. Det ses både i de fag, som han varetager, men også i fritiden på Viby Efterskole. Det er for eksempel ham, som arrangerer en spontan Nerfgun-krig eller en Zombieweekend på skolen.

Før Søren blev ansat på Viby Efterskole i 2015, har han blandt andet været lærer på Syddansk erhvervsskoles Center for visuel kommunikation, lærer på Eisbjerghus Efterskole, Holmstrup Efterskole, Rantzausminde efterskole, Oure Efterskole og Faaborgegnens Efterskole. Søren har produceret minecraft-kurser for bibliotekerne i Danmark, er uddannet fri- og efterskolelærer i 2013 fra Den frie Lærerskole og multimediedesigner.

Privat bor han med sin familie på Viby Efterskole, i den gamle forstanderbolig.

Thomas Ravnsbæk Pedersen

Underviser, matematik, Musik

Thomas er musiklærer og underviser på flere musikhold og har derudover også matematik. Han er uddannet lærer til de frie skoler og har inden det været forbi konservatoriet i Århus.

Thomas spiller trækbasun som hovedinstrument og har spillet en del big band, soul/funk og sunget i kor. Tilbage i midten af 00’er spillede han til div. byfester med han rock’n roll band.

Aksel Harild Jepsen

Underviser, Teater, Engelsk, Fysik, Krea

Aksel er den nye lærer, som kun er på Viby Efterskole i 19/20. Det er fordi han endnu ikke er færdig-uddannet lærer fra Den Frie Lærerskole.

Han underviser i Teater for sjov, men det er ikke det eneste fag, der er sjovt med Aksel som lærer. Fysik/kemi, Krea og Engelsk underviser han også i.

I sin fritid spiller Aksel Dungeons and Dragons, og han elsker det så meget, at det også præger hans undervisning. Derudover spiller han samtlige instrumenter og synger.

Rikke Bruselius

Underviser, Engelsk, matematik, samfundsfag og dansk

Under en praktikperiode på Odense seminarium var Rikke på en efterskole. Hun faldt pladask for ’livsstilen’ og muligheden for at være med til at bidrage til elevernes almene udvikling, dannelse samt uddannelse. Siden har hun været efterskolelærer, og landede på Viby Efterskole i 2005.

Rikke underviser i engelsk, matematik, samfundsfag og dansk. Selvom Rikke har været lærer i mange år, har det stor betydning for hende at forny sig og have fokus på, hvad der er relevant og interessant for eleverne, hvad enten det er indholdet eller undervisningsformen. Det er vigtigt for Rikke, at hun kan være med til at skabe en sammenhængende, meningsfuld og udbytterig hverdag for skolens elever.

Engelsk: Gennem Rikkes undervisning i engelsk forsøger hun at give eleverne lyst til at beskæftige sig med sprog og kultur i engelsktalende lande. “Jeg vægter både mundtlighed og det skriftlige arbejde højt og inddrager såvel højaktuelle emner som emner af ældre dato”.

Matematik: Rikke har i alle hendes år på Viby undervist de elever, som er mest udfordrede i matematik. “For mig er det meget vigtigt, at mine elever får nogle succesoplevelser i faget – og det gør de! Det er vigtigt for mig, at eleverne forstår, arbejder med og analyserer problemstillinger i sammenhænge, der vedrører deres dagligliv, og jeg gør hvad jeg kan for at gøre faget så interessant og levende som muligt”.

Samfundsfag: Eleverne skal lære at forstå deres hverdagsliv i et samfundsmæssigt perspektiv. Undervisningen skal ruste dem til at indgå aktivt i det demokratiske samfund, de er en del af. “De skal udvikle samfundsbevidsthed, kritisk sans og færdighed i at analysere og vurdere samfundsforhold og konflikter”, fortæller Rikke.

I fritiden elsker Rikke at rejse. Det har bragt hende en del rundt i verden, hvor hun er blevet beriget med venskaber og diverse kulturelle oplevelser. Rikke er kæreste med Nikolaj, som hun har tre børn med. De bor på et nedlagt landbrug på Nordfyn, hvorfra de driver en lille virksomhed med kajak- og SUP-udlejning samt Bed and Breakfast.

Carsten Kiørby Bertelsen

Underviser, teater

Carsten er Viby Efterskoles instruktør, hvor han har stået bag den årlige musical siden 2015 og underviser også i teater. Der er næsten ikke en afkrog af skuespillet, som Carsten ikke beskæftiget sig med.

Han er selv skuespiller i det professionelt turnerende musikteater Rivegildet, hvor han også medvirker til at skrive og udvikle stykkerne. Han har undervist på Det Kongelige Teaters Balletskole i Odense, udviklet Legolands børneteater og ageret dukkespiller, afholdt kurser i kropssprog.

Carsten har instrueret forestillinger som blandt andre Sound of Music, Bølle Bob, Grease, Den grønne elevator, Privatliv, Huset, Xdream, Hotellet, H.C Andersen Punktum, Mød mig på Cassiopia, Dyrene i Hakkebakkeskoven, Til julebal i nisseland, Folk og røvere i Kardemommeby, En skønne dag, Maria, WWW. Rock you, Ballade i balletten, Guld og grønne skove, Skatteøen, Baby Blue, Atlantis, Under Køkkenvasken, Nøgleringen, Oliver Twist, Diverse revyer, Iscensættelse for Dansk performancekor.

I samarbejde med komponist Inger Kiørbye Bertelsen har Carsten skrevet følgende musicals: H.C. Andersen punktum, X-dream, Hotellet (senere oversat til engelsk), Ballade i balletten, Nøgleringen, Se min kjole og Baby blue.

Carsten er dramaleder med kursus i kropsligt teater, situationsbestemt ledelse, pionetuddannelse i innovation, value perform og er DISC certificeret. Han har undervist på Det kongelige teaters balletskole i Odense, Contra, Legoland, Djurs sommerland, Bestseller, MidtMarketing, Kolding egnens idrætsefterskole, Ågård efterskole, Sdr. Bjert skole, Boligselskaberne, Kolding friskole, Se min kjole, Brændkjærskolen, Kolding ungdomsskole, Sdr.Bjert teaterforening, Frie læreskoler, Inconsulting, Jobdk. Serverings teater.

Nu er vi heldige at have ham på Viby.

Ole Faber

Underviser, Musik, kor, lydteknik og ERT

Det lyser ud af Ole, at han elsker musik. Særligt når det hans elever, der står bag. På Viby Efterskole underviser Ole i musik, musikteori, kor, lydteknik og i Elementær Rytmisk Træning (ERT).

Han er uddannet almen musikpædagog fra Det Fynske Musikkonservatorium i 2003. Samme år blev han ansat på Viby Efterskole. Før det underviste han på Rising Ungdomsskole og Odense Musikskole.

Ole selv er stadig en meget aktiv bassist, hvor han blandt spiller i bands som Northen Empire, Naked Stone og Red Hot Chilipeppers Jam. Tidligere har han blandt andet spillet sammen med Jeppe Kjelllberg fra Who Made Who og Mikael Boding fra Anubis Gate. På nuværende tidspunkt er Ole i gang med et nyt projekt ”Wandervogel”  og arbejder som freelancebassist.

Morten Garnæs

Underviser, Musik, BOM, kor, skema og valghold

Morten er musiklærer, musiker, komponist, arrangør, producer og har været lærer på Viby Efterskole helt fra begyndelsen i 1990, og har dermed i den grad medvirket til at forme værdierne og undervisningen på Viby.

Han underviser i sammenspil, Bag Om Musikken (BOM ), lillekor og storekor. Morten har været kapelmester og arrangør af skolens musical siden starten.

I 1985 blev Morten uddannet almen musikpædagog fra Det Fynske Musikkonservatorium. Han har udbudt kurser under Dansk Musiker Forbund, været leder af Efteruddannelsen i rytmisk musik under Dansk Musikpædagogisk Forening, leder af og arrangør til rytmiske kor som Vocal Focal, Offbeat og Skibhus Transfer og medarrangør af Odense Multimusik Festival.

Morten har deltaget i adskillige kurser  – sang v/ Cathrine Sadolin og Allan Mortensen, elektronisk musik/producer i Ableton Live og Logic v/ bl.a. Rasmus Kærbo og Niclas Schack, arrangement og nodeskrivning i Sibelius v/Ole Visby, rockarrangement for symfoniorkester v/ Simon Hale og Danmarks Radios Underholdningsorkester.

I Mortens fritid spiller han i, komponerer til og agerer producer for bandet NightFlight Mk4, som har udgivet to albums.

Maria Andersen

Underviser, Dans, matematik og koreograf

Maria er uddannet danser i Danmark og Danseur Professionelle på Centre International de Danse Jazz (Institut Formation Professionelle Rick Odums) i Paris, med speciale indenfor jazz, moderne og ballet. Hun har været i mesterlære hos koreograf Dorte Glintborg og danselærer Lara Krieg.

Maria er desuden uddannet lærer, fysiurgisk massør og skadesbehandler, hvilket giver et solidt pædagogisk og anatomisk grundlag i undervisningen. Hun har bachelor i MatematikTeater – om udnyttelse af æstetiske lærerprocesser fra drama og teater i matematikundervisningen.

Hun har undervist siden 1997 og koreograferet adskillige musicals.

Underviser i jazz, moderne, ballet, show/musical og floorwork samt koreograferer musicalen.

Undervisning:

2009-             Danselærer og koreograf, Viby Efterskole
2015-2016      Underviser og koreograf, Dansk Talent Akademi, Musical & Teater, Holstebro
2014-2018:     I audition panel for udvælgelse til Filurens Talentlinje
2008-2009:     Danske Musikstævner, Underviser, koreograf og bestyrelsesmedlem
2005-2006:     Musical-hold på Teaterskolen for Unge i Århus, Gellerupscenen.
2004-2005:     Danselærer og koreograf, Vestbirk Højskole, musicallinie
1994-2002:     Standard- og latin, disco, funk, rock ´n roll og showdance. Dansestudio Nedergaard, Århus. 

Koreografi:

2010-             Viby Efterskole: RENT, Hair, The Wiz, Grease, Legally Blonde, Shrek, Den Eneste Ene. Instruktører Steffen Rode, Carsten Bertelsen. Kapelmester Morten Garnæs
2014-2017:     Vilhelmsborg Festspil: Sound of Music, Matador, Hair, 9 to 5. Instruktører: Kim Brandt, Frank Gundersen, Kim Harris, Dorthe Hansen Carlsen. Kapelmester: Thomas Christiansen
2017:             Tog til tiden, Totalteater, Randers Egnsteater og Hadsten/Favrskov Kommune, Instruktør Lilje Windbirk
2014:             Bye Bye Yue Yue (af Line Mørkeby), Teater Katapult, Instruktør Emil Hansen. Sophie Zinckernagel modtog en talentreumert for sin rolle i forestillingen
2013-2017:     Nattens Tivoli, Filurens Talentlinje, Tivoli Friheden, instr. Ane Kirk Uhrenholdt. Kapelmester Sune Sørensen
2016:             Festival (af Peter Spies), Dansk Talentakademi. Instruktør Kim Harris
2007-2011:     Gellerupscenen: Busters Verden, Bølle Bob, Madicken, Dyrene i Hakkebakkeskoven. Instruktører: Lone Rødbroe, Lisbet Lautrup, Kapelmestre: Lone Rødbroe, Claus Pilgaard, Keld Haaning Ibsen
2009:             Aalborg Vinterrevy, Aalborg Kultur og Kongrescenter. Instruktør Leif Maibom. Kapelmester Thomas Pakula
2008-2009:     Filuren: Jacks Mareridt, Første Gang. Instruktør Tine Høst
2007:             Generation Ballroom, Musical Syd, Musikhuset Aarhus. Instruktør Astrid Guldhammer. Kapelmester Christen Frost
2007:             Oliver Twist, Esbjerg Børne- og Ungdomsteater. Instruktør Tine Høst

Jesper Madsen

Underviser, Viby-X, musik og brugsguitar

Jesper er en af skolens musiklærere, med stor passion og erfaring. Hans hovedinstrumenter er klaver, keyboard, guitar, trommer og bas.

Han har været ansat på Viby Efterskole siden 1993, hvor han også underviser i dansk. I tidens løb har Jesper spillet i mange bands, sunget som tenor i Fredens Kirkekor, været lydmand hos spillestedet Magasinet, leder på ungdomsskolen i Odense og skoleleder på den Kongelige Balletskole i Odense, hvor han var med til at bygge skolen op med Linje for Moderne Dans, Drama og musik.

Når du møder Jesper på skolens gange, er det ikke utænkeligt, at han smiler stort med en hjelm på hovedet og en cykel over skulderen. Han har nok endnu en gang slået sin personlige rekord på cykelturen mellem Viby Efterskole og bopælen i Odense. Ud over at cykle langt er Jesper også en aktiv windsurfer. Han er gift og har to børn.

Jens Christian Tambjerg

Underviser, Skolevejleder, dansk, engelsk, matematik, filosofi og psykologi

I mere end 25 år har Jens Christian, bedre kendt som JC, været på Viby Efterskole, hvor det især er dannelse og det hele menneske, som optager ham. Det ses i hans timer, rengøringstjekkene og samtalerne med eleverne på en aftenvagt. JC underviser i dansk, engelsk, matematik samt valgfagene psykologi og filosofi. Han elsker nyere dansk litteratur og i særdeleshed Jakob Ejersbos forfatterskab. Og at lade eleverne forsøge sig ud i skrivningens kunst, hvor bl.a. kortprosa er en af de fortrukne genrer. I engelsk fordyber han sig i litteraturen, heriblandt Orwell, og har primær fokus på den lidt oversete kunst at kommunikere skriftligt på engelsk. Matematik er også for JC noget andet end “bare” at dividere. Der er matematik i alt – og at knytte matematiske teorier sammen med virkeligheden er hans ambition.

JC er uddannet på Odense Seminarium, med linjefag i engelsk og idræt.

Jens Christian er efterskolelærer med stort E. Det hele startede, da han selv gik på efterskole i tre år, hvilket inspirerede ham til selv at blive efterskolelærer.

Ydermere er JC en af skolens vejledere. “Diplomuddannelsen har været grundlaget for udviklingen af den integrerede vejledning på Viby Efterskole, og i samarbejde med Vibys anden vejleder har jeg været med til at sætte Viby på Danmarkskortet i vejledningskredse. For os peger vejledningen naturligvis ind i elevens nære fremtid med valg af ungdomsuddannelse, men også ind i efterskolens dannelsesprojekt”, fortæller han.

Privat gift med Lene, skolens sekretær, som han har tre børn med.

Jens Munck Eriksen

Underviser, Engelsk, dansk, Viby-X og boldspil

Jens underviser i dansk, engelsk/advanced english, boldspil samt i Viby-X-klassen. I dansk provokerer han eleverne til at tage stilling: “Jeg ynder at bruge danskundervisningen til bl.a. at arbejde med livets store spørgsmål, som fx ”hvad er meningen med tilværelsen?”. Dette belyses gennem ældre og nyere litteratur og udtryksformer, men også ved at filosofere, reflektere og debattere”, fortæller han. “Desuden er ungdomstendenser og brug af sociale medier et af mine foretrukne områder at arbejde med i danskfaget. Jeg elsker at provokere eleverne, så de bliver tvunget til at tage stilling”.

Engelsk er verdens vigtigste sprog, og dermed er det vigtigt for alle at kunne begå sig på sproget. For Jens er kommunikationen essentiel. Derfor søger han i sin undervisning at skabe rum for kommunikation, så alle får udviklet deres ordforråd, udtale og grammatik.

I Viby-X-klassen arbejder Jens målrettet med kreativitet, idéskabelse og projektledelse sammen med eleverne. “For mig er det afgørende, at de elever som vælger VibyX, opnår en mærkbar faglig, personlig og social udvikling. Denne udvikling skal de kunne mærke både i deres kommende ungdomsuddannelse, men vigtigst af alt – i det liv der venter dem efter Viby”, fortæller Jens om Viby’s spændende VibyX-klasse.

Jens blev første gang ansat på Viby Efterskole i 2011 i et årsvikariat. Da muligheden bød sig i 2014, vendte Jens igen ”hjem” til Viby og har været her lige siden. En af grundene til, at han kom tilbage til skolen er, at han selv har gået på efterskole, hvor han mærkede, hvilken betydning et efterskoleår kan have for et ungt menneske. Privat bor han i Odense med sin kæreste og deres tre børn, som ofte er med på besøg på efterskolen.

Charlotte Vang

Underviser, Dansk, tysk, fransk, engelsk og Fit For Life

I 2010 landede Charlotte på Viby Efterskole, hvor hun underviser i krea, fit for life, tysk, engelsk, fransk og dansk. “Min sprogundervisning er baseret på funktionel sprogbrug. Gennem musik, tekster, stil -og levende billeder bliver sproget synligt. Grammatikken skal forstås gennem sproget og kommunikationen styrkes når sproget bliver brugt”, fortæller Charlotte om sin passion.

Sproget blev i en tidlig alder særlig vigtigt for Charlotte. Som 17-årig boede hun i Bruxelles, og efterfølgende har hun læst boet og læst på L’Université de Caen i Frankrig og boede hos franskmænd og lærte landet godt at kende.

Undervejs mødte Charlotte en tysker, hvorefter hun flyttede til Bielefeld, der begyndte hun at læse tysk som fremmedsprog. Derfor betyder sproget så meget for Charlotte, da det at kunne kommunikere åbner en helt verden og giver oplevelser for livet. Det vil hun gerne give videre til skolens elever.

Charlotte har læst på Jelling Statsseminarium med linjefag i Billedkunst og Idræt. Hun har undervist på Vejle Friskole, Ladelund Efterskole, læst virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet og er cand. mag.

Udover Viby underviser Charlotte på 10. år et herrehold i gymnastik i Fjordager Gymnastikforening og når vejret tillader det kommer rulleskøjterne på.

Privat bor Charlotte bor med sine to piger på Bondebjerget, et bofællesskab uden for Odense.

Anne-Teresa Njust Høj

Underviser, dans, koreografi og fysioterapeut.

Anne-Teresa ELSKER dans, hvilket hendes CV også viser. Hun har arbejdet professionelt med dans i årtier. Særligt har hun smag for og kærlighed til at undervise i dans, som hun gør med stor respekt og indføling i dansens univers. Hendes tilgang til danseverdenen er legende og nysgerrig. Derfor søger Anne-Teresa hele tiden ny inspiration ved at tage til workshops og danseklasser som Urban Dance camp i Berlin, SDK EUROPE i Prague, og Juste debout i Paris og Broadway Dancestudio, sammen med dansere fra hele verden. Hun mener nemlig aldrig, at man er færdiguddannet. Heller ikke som danser.

Tidligere har Anne-Teresa boet i San Francisco, hvor hun brugte al tiden på at danse. Derudover har hun optrådt i flere musikvideoer, shows og teaterforestillinger – LHUMA, Reptile Youth og Lis Er Stille og Århus Teater som danser i forestillingen ”Slumprinsessen og De Syv Smalltime Hustlers” af Steen Koener og Clemens.

Medstifter og danser i ShockRock Dance Crew og SNAVS (begge Urban dancecrews).
De lavede i en lang årrække blandt andet, shows og koncerter i Norge for den norske musik-duo The Brocks.

Anne-Teresa er også efterskolens fysioterapeut. Hun har erfaring med undervisning fra Dansestudiet, Århus – Horsens Balletskole, Vestjyllands Højskole, Sønderborg Højskole, Femmøller efterskole og selvfølgelig Viby. Privat bor hun i Aarhus med sin mand og to børn.

2013/2014: – FFI Idrætsskade -, Kinesiotape og MaKenzie kurser
2009-2012: – Fysioterapi Uddannelsen på VIA University College i Aarhus
2006/2007: – Bosat i San Francisco. Daglige klasser hos ODC Dance Commons og Dance Mission Theater (Hip Hop, House, Contempory, ballet, jazz). Rejste ligeledes regelmæssigt til NY og dansede på Broadway Dancestudio
2001/2002: – Dansestudiets 1. Årige grunduddannelse (Moderne, Jazz, ballet og teori)
2000/2001: – Danseværkets 1. Årige Uddannelse for kommende dansere (Moderne, Jazz, ballet og teori)