Vibys ansigter – Alexander Bergmann

In Vibys ansigter by Emma RudbeckSend en kommentar

I 2009 startede Alexander Bergmann i 9. klasse på Viby Efterskole. I dag er han tilbage på skolen, hvor han underviser i guitar. En undervisning, som for ham selv, lagde trædestenene til, hvor han er i dag.

Som elev på Viby Efterskole drømte Alexander Bergmann om eget band og en guitarkarriere. Det er han godt på vej til nu som 26-årig, hvor han spiller eksperimental jazz i sit eget band Alexander Bergmann Trio og underviser elever på Viby Efterskole i guitar.

”Jeg har altid interesseret mig for musik. Først spillede jeg saxofon, men alt den musik, jeg hørte, var domineret af guitar. Derfor skiftede jeg over til guitar, så jeg kunne spille sangene, så de lød rigtigt. Faktisk har jeg spillet guitar, siden at jeg var 11-12 år. Men det var først på Viby, at jeg fandt ud af, at jeg ville mere – og også her, at jeg fandt ud af alt det, som jeg ikke kunne finde ud af ved guitaren. Det var her, at jeg begyndte at tage teorien bag alvorligt og virkelig nørde mit instrument. Siden Viby har jeg været meget målrettet omkring, hvad jeg ville med musikken,” fortæller Alexander.

Det betød, at Alexander brugte året efter Viby Efterskole på at blive optaget på MGK. Nu er han i gang med første år på sin kandidat på Syddansk Musikkonservatorium.

Hvordan er det at undervise på Viby Efterskole?
”Det er virkelig hyggeligt og en helt speciel oplevelse. Nu sidder jeg pludselig på lærerværelset sammen med mine gamle lærere. Det er meget en omvæltning fra at være elev, hvor jeg jo stadig kan mindes alt det, som vi lavede på skolen. Når jeg underviser, tænker jeg tilbage på mig selv i den alder, og hvor meget jeg har udviklet mig.”

Hvordan var det at gå på efterskole?
”Rigtig fedt! Men også på mange måder hårdt som introvert menneske at være omgivet af mennesker hele tiden. Det år har skubbet til mig som menneske, fordi det har sat mig i nogle situationer, som jeg ikke selv ville have puttet mig i. Alt lige fra aktiviteter og til at være sammen med mennesker 24/7. Det tvinger en til at komme ud af sin comfortzone, og det er her, hvor man udvikler sig.  Både personligt og musikalsk.”

Hvad har du lært af at gå på Viby?
”Jeg har lært rigtig meget om musik og alt det bagved. Jeg spillede en hel masse musik. Men jeg havde også mit første band på Viby, hvor jeg virkelig lærte, hvordan man begår sig i et band. Man kan ikke bare køre et soloshow. Man bliver nødt til at løse de uenigheder, som der  kan komme. Den læring har jeg taget med mig efterfølgende i de andre bands, som jeg har spillet i.”

Lige nu sætter corona en stopper for de koncerter, som Alexander gerne vil spille. I stedet bruger han tiden på at skrive og spille sin egen musik.

”Jeg vil rigtig gerne kunne leve af min guitar. Både ved at spille, være med i en masse projekter og undervise. På den måde kan jeg både dyrket mit eget og være med til en udvikling hos andre,” fortæller Alexander.

Hvis du også drømmer om at spille guitar på Viby Efterskole, kan du læse mere på skolens hjemmeside.

Send en kommentar