Fotograf: Lasse Westfall.

Vibys ansigter – Anne Mette Roest

In Vibys ansigter by Caya Sofie Schmidt PaulsenLeave a Comment

Fra vibyelev til vibylærer. Anne Mette Roest er vendt tilbage til stedet der formede hende og gav hende lyst og mod til at gå efter sine drømme.

Af Caya Sofie Schmidt Paulsen

For 19 år siden gik Anne Mette i 10. klasse på Viby Efterskoles årgang 02/03. I dag er hun uddannet skuespiller og lærer, og godt i gang med sit første år som underviser på Viby.

Anne Mette har altid vidst, at hun ville gå scenens vej, og som helt lille drømte hun om at blive skuespiller. Det var denne drøm og interessen for musik, som fik hende skrevet op som kommende elev på Viby Efterskole tilbage i slutningen af 90’erne.

”Jeg har altid været bidt af at føre mig frem og leve mig ind i en historie. Så det kom helt naturligt, at jeg skulle gå på Viby, da min familie havde en bekendt, hvis ældre dreng startede der. Jeg hørte om Viby fra dem, og så lod jeg mig skrive op. Dengang var der lange ventelister, så det var tidligt, jeg blev skrevet op. Jeg havde derfor vidst i mange år, at jeg skulle gå på Viby. Og det var helt klart fordi de tilbød musik, dans og teater” husker Anne Mette.

Fotograf: Lasse Westfall.

Fotograf: Lasse Westfall.

Hun havde alle tre linjefag; teater, letøvet dans og øvet musik, og alle fag gjorde stort indtryk på hende:

”Jeg husker jeg var helt høj, spændt og lidt nervøs under fagene. Jeg havde virkelig følelsen af, at jeg var det helt rigtige sted, og det jeg lavede var bare pissefedt. Og så var jeg jo et sted, hvor der bare var virkelig, virkelig kvalificeret undervisning på alt det, jeg drømte om. Det var bare fantastisk – et helt år med det!” fortæller Anne Mette med et stort smil.

Det var ikke bare fagene, som gjorde Anne Mettes år på Viby Efterskole til noget særligt. Alt hun fortæller om sit år på Viby Efterskole, får hende til at lyse op, og det er tydeligt, at det var en særlig tid for hende.

”Jeg husker det som et af de bedste år i mit liv overhovedet. Jeg husker, at det var som at få lov til at starte på en frisk. Der var ingen der kendte mig, så jeg kunne være lige præcis den, jeg havde lyst til at være, og det var ret magisk for mig. Jeg havde skam en god folkeskoletid, men i løbet af de 10 år i folkeskolen placeres man ligesom lidt i nogle kasser og får et mærkat på. Det var bare fedt at kunne være lige præcis den, jeg gerne ville være på Viby. I starten skulle jeg selvfølgelig lige finde ud af, hvordan og hvem jeg var i Vibys fællesskabet. Det tror jeg er helt naturligt i den alder, men lige så stille i det første halvår, fik jeg det bare federe og federe på skolen, og det endte med at blive det fedeste år” fortæller Anne Mette begejstret og fortsætter ”Jeg fik nogle gode venner og mærkede, at jeg var noget værd i mig selv. Ikke fordi, at jeg fik topkarakterer, men bare fordi, at jeg var mig. Jeg mærkede, at jeg var likeabel og elskværdig, og jeg havde en værdi ved bare at være til. Følelsen af fællesskabet og venskaberne gjorde, at jeg følte mig elsket, som den jeg var, og det var virkelig givende for mig”.

Efter året på Viby Efterskole tog Anne Mette en matematisk studentereksamen i Fredericia, hvorfra hun blev student i 2006. Sideløbende med gymnasiet spillede hun en masse musik i Fredericias musikmiljø.

”Jeg kom med i et indiepoprockband, der hed Lisa Vegas. Vi udgav blandt andet en EP og var sådan lidt up-coming på det tidspunkt. I 2006 spillede vi på Pavillon Juniorscenen på Roskilde Festival, som var en scene under opstartsdagene, hvor up-coming bands varmede op. Der spillede vi i 2006, og det var en stor oplevelse. Jeg troede på det tidspunkt, at jeg skulle være rockmusiker, men så gik det lidt i sig selv igen efter Roskilde” mindes hun.

Efter gymnasiet havde Anne Mette et par sabbatår, hvor hun arbejdede i nogle institutioner, og det var i disse år hun fandt ud af, hvilken scenevej hun ville gå.

”Det var i mine sabbatår, jeg fandt ud af, at jeg savnede skuespillet. Det gik for alvor op for mig, at det var det, jeg ville – så nu skulle jeg bare gå efter drømmen. Jeg begyndte derfor at læse hos en skuespiller, der hedder Jeanette Lindbæk Larsen. Hun gjorde mig ligesom klar til at søge ind på skuespillerskolerne og Musicalakademiet, som i dag hedder Den Danske Scenekunstskole Fredericia. Jeg kom ikke ind i første omgang, men jeg kom til andenprøve på Musicalakademiet. Herefter fik jeg at vide, at de håbede jeg søgte ind igen året efter, men at jeg skulle forbedre min dans inden. Derfor tog jeg på Snoghøj Højskole, som havde en ret perfekt linje, som gjorde elever klar til at søge ind på skuespillerskolerne og Musicalakademiet” fortæller Anne Mette.

Hun gik på Snoghøj i næsten et år og kom efterfølgende ind på Musicalakademiet, hvorfra hun dimitterede i 2012. Efterfølgende spillede hun med i et hav af forskellige forestillinger. Hun har blandt andet medvirket i Annie Get Your Gun på Det Ny Teater, Cabaret på Frederica Musicalteater, An Officer and a Gentleman på Silkeborg Musikteater og spillet en ung Tove Ditlevsen i Øgendahl og de store forfattere på DR.

Fotograf: Søren Malmose.

Fotograf: Søren Malmose.

For godt seks år siden valgte hun så at starte på Aalborg Seminarium, for at uddanne sig til lærer, så i dag er hun både uddannet skuespiller og fastansat lærer på Viby. Som lærer, håber Anne Mette at kunne inspirere sine elever på samme måde, som hun selv er blevet inspireret gennem årene.

De fantastiske undervisere jeg har mødt på min vej, har givet mig lyst til at blive en lærer, der kan få elever til at vokse. Både med deres faglighed og talent, men også som mennesker. De skal tro på dem selv og turde gå med de drømme, de får eller har” fortæller Anne Mette og fortsætter ”Jeg håber, at jeg kan smitte eleverne, så de bliver sultne på de fag, jeg underviser i, og at jeg kan rykke dem. Jeg får et kæmpe kick af at stå på den anden side. Og det er jo ikke sådan, at jeg har lukket døren til livet som skuespiller. Tværtimod håber jeg på, at jeg får lov til at lave en masse ting ved siden af fremadrettet, fordi det jo også vil holde mit instrument i gang – som skuespiller og dermed også som underviser.”

Der er ingen tvivl om, at Viby har haft indflydelse på Anne Mettes liv og den vej hun har taget.

”Viby har haft meget stor betydning for mit liv. For det første gav det mig en virkelig god og helstøbt dannelse. Det har givet mig nogle værdier med i forhold til, hvordan man er et menneske, og hvordan man er i et fællesskab. Det gav mig også en tro på mig selv, og en lyst og et mod til at gå efter mine drømme. Jeg blev bekræftet i, at det jeg syntes, jeg var god til, det var jeg god til. På den måde har det også en stor betydning i forhold til mit valg om at søge ind på Musicalakademiet, lærerseminariet, og at jeg nu er vendt tilbage som lærer på Viby.” fortæller Anne Mette.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.