Vibys ansigter -Ditte Errboe

i Vibys ansigter by René Holm HansenLæg en kommentar

Kalenderen viser 1993. Ditte Errboe er lige startet på Viby Efterskole i 9. klasse. Hun spiller musik og danser, men hun har aldrig sunget. En dag spillede livet et af sine uransalige kort, og nu lever Ditte af operasang.

Af Emma Rudbeck

Da den nu 41-årige Ditte Errboe startede på Viby Efterskole, lå det i kortene, at hun måske skulle leve af at være på scenen. Enten som danser eller som saxofonist. Hendes mor spillede i symfoniorkester, og hende far var scenetekniker. Men det blev stemmen, som Ditte kom til at leve af.

”Efter Viby kom jeg på gymnasiet, hvor jeg spillede i et band og skulle synge kor. Det var enormt grænseoverskridende for mig. Jeg var vant til at gemme mig bagved, så jeg opsøgte en sanglærer. Der var kun plads hos den klassiske sanglærer. Da hun havde hørt mig synge, sagde hun, at jeg havde en vildt god stemme. Og det var egentligt sådan, min karriere som operasanger startede,” griner Ditte.

I dag synger Ditte i Det Det Kgl. Teaters operakor og i Bayreuth-festspillene om sommeren.

Hvordan var det at gå på efterskole?

”Jeg dansede rigtig meget og spillede musik, inden jeg startede på Viby. Det tog enormt meget tid at skulle nå det hele på forskellige location og tidspunkter. På Viby fik jeg noget fra alle de verdener, jeg elskede. Jeg fik lov til at kombinere og udforske så meget inden for det kreative og det faglige. Det gjorde året til et af de bedste.”

Hvad lærte du af at på efterskole?

” Jeg lærte meget om at knytte stærke venskaber. Den måde, man omgås på en efterskole, betyder, at man ikke kan have paraderne oppe hele tiden. Man lukker hinanden ind på en særlig måde. Vibys filosofi lærte mig også, at det kreative ikke er på bekostning af det faglige. De to ting er lige vigtige. Det høje ambitionsniveau blev holdt hele vejen igennem. Både i dansk og dans.”

Hvordan har Viby påvirket dit liv?

”Først og fremmest er det mit ungdomsminde nummer et. Det sammenhold, vi havde på efterskolen, holdt vi ved i 10-15 år efter, hvor mine efterskolevenner var dem, jeg så allermest. Vi kendte hinanden så godt. De var en form for ekstra familie.”

Da Ditte fandt ud af, at hun kunne synge, begyndte hun at udforske musikken yderligere.

”Til min musikeksamen i gymnasiet sang jeg en arie fra en Mozart opera og spillede et jazznummer på min saxofon. Det reflekterer den skillevej, jeg stod ved. Da sagde min morfar til mig, at man ikke kunne leve af at spille jazz. Så jeg søgte ind på MGK og kom senere på konservatoriet, hvor jeg blev uddannet operasanger. Det er lidt en anden vej, end jeg havde forstillet mig, men jeg elsker det,” fortæller Ditte.

Operasangen har taget Ditte fra hjembyen Århus til Skotland og Tyskland. I dag er hun i København, hvor hun bor med sin familie.

Læg en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.