Vibys ansigter – Gudde

In Vibys ansigter by René Holm HansenLeave a Comment

Guðlaug Fríða Helgadóttir Folkman. Eller på Viby Efterskolesk Gudde. Hun er født i Danmark, vokset op i Sverige og bor nu på Island, farens hjemland. Men i de seneste ti måneder har hun boet på Viby Efterskole, hvor hun har komponeret flere sange. For nylig blev hun belønnet for en af de hjemmebryggede tekster.

Af Emma Rudbeck

Ord vælter ned på papiret. Oplevelser, tanker, minder. Tidligere blev den islandske nat brugt på nye sangskriblerier. Nu foregår det ved højlys dag på Viby Efterskole. 17-årige Guddes lyrikrutiner er blevet tilpasset efterskolelivet. Hun observerer verden og bruger det i sine sange. Det har givet hende en andenplads i DM i sangskrivning for efterskoler.

”Jeg ved ikke, om folk forstår sangen. Eller misforstår den. For mig betyder sangen et, men betydningen kan være en anden for dig. Det var nervepirrende, men da sangen først kom ud, var det helt fint,” fortæller Gudde.

Den prisvindende sang ”Without a Body” fik stor ros fra juryens medlemmer, Annika Aakjær og Lau Højen fra Carpark North.

Hvorfor ville du på Viby Efterskole?
”Jeg har aldrig været rigtig glad for folkeskolen, så jeg ville tage et sabbatår inden gymnasiet. Det var mine forældre ikke glade for. Min mor, som er dansk, fortalte om sin efterskoletid og konceptet, da jeg ikke kendte til det. På Island har vi ikke efterskoler. Efter det blev jeg glad for idéen. Jeg kunne ikke komme til Danmark for at se efterskolerne, men min mor forhørte sig hos nogle veninder, og de foreslog Viby. Her tog de musikken alvorligt. Det fangede mig.”

Hvad er det mest unikke ved efterskolen?
”Det er unikt, at vi alle sammen kan snakke sammen på skolen. Der er ikke de her faste grupper, som jeg oplevede i folkeskolen. Her er de udviskede. Min familie er langt væk, så jeg ser dem ikke så tit. Men på efterskolen har jeg fået en ny familie i mine roomies. På grunden af afstanden til Island kom jeg sjældent hjem, men i stedet har jeg været hjemme ved rigtig mange af de andre elever. Det har givet mig noget helt specielt og styrket fællesskabet yderligere.”

 Hvad har et år på efterskole lært dig?
”Alt. Venskaber, kærlighed og en masse viden. Både om mig selv og musik. Jeg er blevet meget mere tryg ved musikken. Hele efterskolen har ændret mig til en anden person. Da jeg startede på efterskolen, havde jeg page, weekenden senere fik jeg pandehår, to måneder efter fik jeg grydehår, og i januar blev jeg karseklippet. Det med håret repræsenterer lidt den udvikling, som jeg har gennemgået. Når jeg kommer tilbage til Island, tror jeg, at jeg må tage et skridt tilbage. Jeg er stadig mig selv. Bare ikke den, jeg var, da jeg forlod Island for snart et år siden.”

Selvom meget er ændret, er kærligheden til sangskrivning forblevet intakt.

”Selvfølgelig skal jeg blive ved med at skrive sange. Jeg synes, at der er så mange smukke ting i livet, som jeg gerne vil have ned på papir og give en lyd. Det at skrive sange fungerer som min dagbog. Efter mit efterskoleår hviler jeg meget mere i mig selv. Nu tør jeg godt at tro på mig selv og på min sangskrivning,” fortæller Gudde.

Nu hvor efterskoleåret er omme, flyver Gudde hjem til Island, hvor hun skal gå på gymnasiet. Hun drømmer om en dag at vende tilbage til Danmark for at forfølge den musikalske drøm.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.