Vibys ansigter – Julie Pedersen

In Vibys ansigter by René Holm HansenLeave a Comment

Havet skvulper stille omkring det mexicanske hotel. To deltagere i realityshowet ’Paradise Hotel’ diskuterer planen for aftenens parceremoni. De er svære at høre, så 22-årige Julie Pedersen justerer på lyden. Nu går de bedre igennem. I to måneder laver hun lyd til tv-programmet. Interessen for lyd blev større på Viby Efterskole. Nu er det blevet Julies levevej.

Af Emma Rudbeck

I 2011 til 2013 gik Julie Pedersen på Viby Efterskole. Først i niende og så i tiende. Hun havde spillet teater størstedelen af sit liv, men det blev valgfaget ‘lyd’ som fik en overraskende indvirkning fremadrettet.

“Jeg blev meget optaget af at arbejde med lyd på Viby. Jeg har faktisk arbejdet professionelt med det lige siden. Først som freelancerunner, men et halvt år efter jeg stoppede Viby, hørte jeg, at de manglede lydassistenter på ’Go’ morgen Danmark’. Så ringede jeg dem op. Jeg startede på job dagen efter klokken 05.00,” fortæller Julie.

Efterfølgende har Julie bla. været med på ’Korpset’, ’Danmark har Talent’ og seks udenlandske tv-produktioner i Mexico, Malta og Mauritius, hvor Julie har været en del af lydholdet.

Hvorfor ville du på Viby Efterskole?

Jeg gik i en lorteklasse. Så var jeg til efterskolernes dag på Viby i slutningen af september, fordi jeg var skrevet op til 10. klasse. Men ventelisten var enormt lang, så de mente ikke, at det var muligt for mig at komme ind. Til gengæld havde de en plads på det igangværende år i 9. klasse, hvor jeg efterfølgende ville være selvskrevet til 10. Jeg startede ugen efter. Det var lidt specielt, fordi de andre jo var begyndt at kende hinanden godt.”

Hvordan er det at gå på efterskolen?

”Det er fantastisk, men det er også sindssygt hårdt. Der er så mange mennesker at tage stilling til. Jeg boede på firemandsværelse begge år. Der er hele tiden ting, hvor man bliver udfordret. Men det har samtidig også lært mig nogle gange at være lidt ligeglad og så hvile i mig selv. Den udfordring har givet mig en ro.”

Hvad har et år på efterskole lært dig?

”Jeg lærte lægge låg på min indre kontrolfreak. Førhen, hvis jeg skulle med bussen, kom jeg en halv time, før den gik for at være helt sikker på at nå den. Den kontrol blev udfordret på efterskolen, fordi jeg ikke kunne planlægge alt, hvad der skulle ske.”

Da Julie stoppede på Viby Efterskole, havde hun én plan. Hun skulle hvert fald ikke gå på gymnasiet.

”Jeg tænkte, at gymnasiet var noget pis, og jeg sagtens kunne klare mig uden. Det har været turbulent, men hvis du vil skabe dig et navn indenfor TV-branche, må du kæmpe for det. Nogle gange er der arbejde, andre gange ikke. Det er vidst lidt ligesom skuespillere. Når vi er afsted på udenlandsproduktioner, er det som at være på efterskole igen. I to måneder er vi konstant sammen. Vi bor, arbejder og oplever sammen. Derfor er jeg glad for, at jeg valgte lyd på efterskolen. Ellers havde jeg måske ikke fået de oplevelser med.”

Julie har fornylig afsluttet grundforløbet som eventtekniker, hvor lyden igen er i fokus. Nu er hun startet som elev på Bellevue Teater.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.