VIBYS ANSIGTER – KARLA LARSEN MOLTSEN

In Livet på Viby by Mads MolinaLeave a Comment

15-årige Karla skal efter sommerferien starte på Viby Efterskole. Hun glæder sig til at være sammen med folk, der forstår og deler hendes interesse for alt det kreative.

Det var en lille statistrolle i en julekalender, der startede Karlas lyst til at gå til castings. I slutningen af syvende klasse havde hun gået til et hav af castings. Hun kunne snart ikke klare flere afslag.

Producenten Mastiff castede til en DR-julekalender – og castingen lød spændende nok til, at Karla ville give det et sidste forsøg.

”Jeg sagde til mig selv, at hvis jeg ikke får den her rolle, så er det ik det værd – så stopper jeg med at gå til castings,” siger Karla.

I Karlas familie jokede de med, at når hendes morfar kørte hende til castings, gik hun videre til de næste castingrunder. Og selvom morfar kørte hende ud til Mastiff-castingen, følte Karla ikke, at hendes måske sidste casting gik godt.

”Jeg tror bare ikke helt, jeg var forberedt. Jeg var bare ikke god den dag,” siger Karla.

Helt galt gik det dog ikke. Hun kom videre til den næste castingrunde og den næste og den næste. Under hele castingforløbet var Karla rolig udenpå, men boblende og spændt indeni.

Til sidst kom forløsningen. Hun fik rollen og skulle spille Karen Høst i DR’s familiejulekalender i 2022, Julehjertets Hemmelighed.

”Det var en syret oplevelse – jeg troede slet ikke på, at jeg havde fået rollen, da min mor fortalte det. Jeg kan nærmest stadig ikke beskrive det i dag,” siger Karla.

Hun havde kun dyrket amatørteater ind til da. Pludselig skulle hun vænne sig til at være på et rigtigt filmset, omgivet af professionelle skuespillere og spille en stor hovedrolle i en landsdækkende familiejulekalender.

Det specielle fællesskab

Karla er født ind i en sportsfamilie, hvor hendes storesøster spiller badminton og hendes forældre padeltennis. Alligevel har hun siden 3. klasse spillet både teater, klaver og sunget. Hvordan Karla lige fandt det kreative, har hun svært ved at svare på.

”Jeg tror, det bare altid har været sådan lidt en lillepige drøm at blive skuespiller – og så spiller min far lidt guitar, så der kom musikken ind i mit liv,” siger Karla.

Selvom Karla prøvede både springgymnastik og badminton, vendte hun hele tiden tilbage til teateret.

”Det er jo ikke noget de fleste går til – på den måde er det lidt specielt. Men jeg elsker virkelig fællesskabet i det, når man så er til teater,” siger Karla.

Til teater kunne Karla være sammen med andre, der delte hendes interesse. Interessen for den kreative, legesyge teaterverden og for at leve sig ind i nogle andres følelser.

”Det spændende er, at man på en måde kommer tættere på sine egne følelser, ved at leve sig ind i andres,” siger Karla.

Hun beskriver ikke sig selv som den mest højtråbende, og derfor har det til tider også været svært at stå på en teaterscene.

”I teater synes jeg det er svært at finde balancen mellem, om man gør det for meget eller gør det for lidt. For når jeg laver noget med kamera til tv, handler det meget om, at du ikke skal overspille,” siger Karla.

Optagelser, optagelser, optagelser

Og lavet noget med kamera til tv har Karla i den grad gjort. Gennem ottende klasse filmede hun i fem måneder til Julehjertets Hemmelighed – hun var med på 70 ud af 72 optagedage.

”Det var helt vanvittigt. Det eneste jeg lavede i den periode var at sove og optage. Der var hverken tid til skole eller fritidsaktiviteter. Vi optog på Fyn, og jeg var derfor også oven i det hele væk fra mine forældre,” siger Karla.

De første par måneder var primært optagelser med en masse søde og hjælpsomme voksne. Det var et stort skift, og selvom Karla elskede det, kunne hun også godt savne hendes venner og veninder på Allerød Privatskole – og tænke på, hvor meget de hyggede sig.

”Det var nok det sværeste af det hele,” siger Karla.

At vende tilbage til slutningen af ottende klasse og et helt år i niende, var dog heller ikke ligetil.

”Det var svært for mig at vænne sig til tysk, matematik og fysik igen. Det duede min kreative hjerne ikke til,” siger Karla.

Rent socialt var hendes veninder gode til at hjælpe hende. Og selvom der var enkelte, der pludselig meget gerne ville lave en TikTok med julekalenderskuespilleren Karla, var det alt i alt en forstående og nysgerrig klasse, hun vendte tilbage til.

Efterskoletanker

Da Karlas 4-årige ældre søster kom hjem fra efterskole smittede hendes glæde for året af.

Karla blev hurtigt inspireret af alt det hun fortalte – og syntes, det var helt vildt, at man kunne græde over slutningen på noget, der kun havde varet et år. Karla ville på efterskole, men havde svært at finde ud af, hvad hun skulle fokusere på.

”Jeg kunne ikke bestemme mig for, om jeg gerne ville fokusere på musik eller teater, men pludselig fandt min mor og jeg Viby Efterskole, hvor jeg kunne lave alt det, jeg gerne ville – det var perfekt,” siger hun.

Hun mærkede hurtigt, at Viby var det rigtige, da hun var på besøg – og de 200 kilometer mellem Ganløse og efterskolen skræmte ikke.

”Efterskolen ligger jo langt væk fra hvor jeg bor, men jeg synes efterhånden, at jeg har haft lidt træning i at være langt væk hjemmefra. Jeg er jo nærmest allerede fynbo,” griner Karla.

Til ’kommende elevers-dag’ valgte Karla øvet teater, letøvet musik og letøvet dans – og så ville hun væk fra det boglige og valgte den såkaldt Viby 10F-klasse. Hvor man stadig har dansk, matematik og engelsk, men på en kreativ, virkelighedsnær og projektorienteret måde.

”Jeg er lidt træt af den ’normale’ klasseundervisning – men jeg vil alligevel ikke slippe fagligheden helt. Så nu har jeg valgt ‘klassen i midten’, hvor jeg kan få lidt af det hele,” siger Karla.

”Ej, det gør jeg også!”

Om 10 år har Karlas drømme ført hende gennem skuespillerskolen og ind i et liv som professionel skuespiller.

Hun håber på, at Viby kan blive springbrættet for både mere seriøs teaterundervisning, samt lidt leg med band-musikken.

Og selvom Karla i Ganløse har gode venner og en god omgangskreds, som hun kommer til at savne, så er hun også bare klar til at prøve noget helt andet. Klar til at møde mennesker, der kan relatere til og forstå hendes kreative interesser.

”Jeg er lidt nervøs – det er man vel altid – men jeg glæder mig også helt vildt,” siger Karla og fortsætter: ”Nu vil jeg bare gerne være sammen med nogle, hvor når jeg siger: ’Jeg går til teater,’ så siger de: ’Ej, det gør jeg også!’ Skabe relationer med nogle, der forstår mig 100 procent,” siger Karla.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.