Vibys ansigter – Katrine Villadsen

In Vibys ansigter by René Holm HansenLeave a Comment

To gange om året underviser 40-årige Katrine Villadsen i sangskrivning på Viby Efterskole. En anden uge faciliteter hun workshops for kvindelige producerer, og en helt tredje uge skal der kreeres musik til en udstilling på Nationalmuseet. Sådan varierer hendes arbejdsliv året rundt. Fælles for det hele er glæden ved at skabe. At gå fra ingenting til et færdigt stykke musik er det sjoveste. Sådan har det været, siden at hun selv startede på Viby i 1994.

Af Emma Rudbeck

På Viby Efterskole er musikken vigtig i alle livets facetter, fordi det binder os sammen. Det oplevede Katrine Villadsen, da hun startede på efterskolen i 1994, hvor hun blev mødt af mange nye indtryk. Et af dem var, da daværende forstander Birger læste op af Biblen ved første morgensamling.

”Jeg blev så provokeret, at jeg i lang tid nægtede at synge salmerne. En dag snakkede jeg med en veninde om det, som sagde, at både biblen og salmerne er en del af vores kulturarv. Om man er kristen eller ej. Den samtale rykkede mig virkelig, og pludselig så jeg det som en smuk ting, at man på den måde kunne komme tættere på den danske fortid og kultur via sang og musik. Det gav mening for mig,” fortæller Katrine.

Senere hen har Katrine arbejdet med netop musikkens utallige facetter. Om det så er i undervisningssituation, en sing-along sang eller som artist under navnet ’While We Wait’.

Hvordan var det at gå på Viby Efterskole?
”Det var et rigtig godt år. Det var en vild oplevelse at kunne fordybe sig så meget i musikken sammen med en masse mennesker, som var lige så interesserede. Kreativiteten blev taget lige så alvorligt som en militæroperation.”

Hvad har du lært af et år på efterskole?
”Jeg lærte utroligt meget om venskaber. Man blev knyttet på en helt bestemt måde. Efterfølgende har jeg faktisk boet sammen med en af mine kammerater. Jeg tror, at musicalen er med til at skabe de her meget tætte bånd.”

Hvordan har efterskolen påvirket dit liv?
”Den har formet mig på rigtig mange måder. For mig var det så sundt at komme væk hjemmefra og blive udsat for en masse nye indtryk. Det åbnede min verden. Man får mulighed for at afprøve sig selv både kreativt, men også i sin relation til alle de andre mennesker, som er på skolen.”

Musikken har taget Katrine rundt til dets mange afkroge, hvor det er blevet til mange afstikkere og nye tanker om nye musikalske projekter.

”Den snirklede vej og tilgang til voksenlivet er helt okay. Mere end okay. Man skal tage det roligt og være nysgerrig. Man skal rejse og prøve forskellige jobs af. Mit arbejdsliv er meget puslespilsagtigt. Min kreativitet har revet mig ud af den strukturerede hverdag, fordi den ville noget andet. I det ustrukturerede fungerer mig og min kreativitet bedst,” siger Katrine.

Katrine er uddannet i historie og filosofi fra RUC.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.