Vibys ansigter – Kristoffer Spender

i Vibys ansigter af René Holm HansenLæg en kommentar

Man behøver ikke at være en kommende balletdanser eller medlem af Backstreet Boys for at få fuld valuta for et år på Viby Efterskole. Det er 29-årige Kristoffer Spender et glimrende billede på, da han blev forvandlet fra fodboldfyr til teatertosset.

Det var fodbold på eliteniveau, som fyldte det meste af fritiden for den unge Kristoffer Spender. Lige indtil en knæskade satte en stopper for de fysiske udfoldelser på grønsværen. Og så startede Kristoffer på Viby Efterskole. Fuldstændig grøn inden for den kreative verden.

”Jeg var på begynderniveau i alt. Det var meget i kontrast til min ven fra efterskolen Jesper, som bare var dygtig til det hele. Jeg drømte ikke om at blive musiker, skuespiller eller danser ligesom mange af de andre elever. Men jeg kunne bruge hele dagen på at kigge på, hvordan prøverne under årets musical ’King’ gik. I gymnasiet tog det til, som en hobby, hvor jeg skrev mit første stykke. I dag er jeg uddannet dramaturg og arbejder på et Teater i Trondheim. Det er meget langt fra fodbold, men jeg bruger samme drive. Teater er for mig også en holdsport, hvor vi må løfte i folk, hvis vi skal ’vinde’,” fortæller Kristoffer.

Hvordan var det at gå på efterskole?
”Det var lidt af en omvæltning, men jeg hyggede mig helt vildt. Det er en skole med høje ambitioner, men samtidig var der også plads til en nybegynder som mig. Jeg havde ingen intentioner om, at efterskolen skulle være et springbræt til noget som helst. Jeg var der nok mest, fordi jeg var skoletræt. Jeg skulle bare have plads til at undersøge og være nysgerrig på en ny verden.”

Hvad har du lært af at gå på Viby Efterskole?
”Jeg lærte rigtig meget om fællesskab, rummelighed og anerkendelse. Som barn og ung var jeg meget ensom, fordi jeg dyrkede sport på et så højt plan. På et fodboldhold er der meget hierarki, og det gjorde mig stille og kny. På efterskolen blev jeg modig. Jeg kastede mig ud i ting på bedste Pippi Langstrømpe manér, og det er jeg egentligt blevet ved med sidenhen.”

Hvad har skolen betydet for dig efterfølgende?
”Skolen har betydet virkelig meget. Jeg har stadig kontakt med flere fra min årgang, og det er jo efterhånden mange år siden. Når jeg er i nærheden af skolen, kører jeg også ind for at hilse på. Det er ikke så tit mere, da jeg jo er i Norge.

Særligt en person skiller sig ud, da snakken falder på efterskolens undervisere.

”JC. Han gav mig så dårlige karakter i starten, fordi jeg kun interesserede mig for de ting, jeg var god til. Der var pludselig en, som stillede krav til mig. Det gjorde, at vi havde nogle kampe på godt og på ondt. Han viste mig, hvilket drive der skulle til. Samtidig så jeg meget op til ham, fordi han for mig formåede at kombinere interessen for og det komplekse i både sport og kunst. Han har virkelig været et forbillede for mig,” fortæller Kristoffer.

Kristoffer har læst Dramaturgi på Aarhus Universitet og Litteraturhistorie i Bergen.