Vibys ansigter – Mathilde Schjelde

i Vibys ansigter by René Holm HansenLæg en kommentar

Inden Mathilde Schjelde i 2016 startede på Viby Efterskole, iklædte hun sig dagligt skoleuniform. Hun rejste sig, når en lærer kom ind i rummet. Hun var vant til kæft, trit og retning. Da hun tog på Viby Efterskole, smed hun uniformen. Med den røg facaden og forestillingerne om, hvem hun troede, hun var også.

Af Emma Rudbeck

Digte, drømme og diametrale modsætninger. Det beskriver meget godt, hvordan 18-årige Mathilde Schjelde oplevede sit år på Viby Efterskole. Det blev et år, som ændrede hende for altid.

”Jeg husker, at en på min meget konservative privatskole sagde, at folk der gik på efterskole, var typer med lilla hår og ring i næsen. Derfor var det jo godt, at man havde en skole, som den vi gik på, så man undgik den slags. Efter en to måneder på Viby, havde jeg fuldstændig aflagt mig mit gamle jeg. Jeg fik netop lilla hår og næsepiercing. Det var så rigtigt for mig. Jeg turde blive mig. Hende den kreative med sjovt hår og klædt i genbrugstøj,” griner Mathilde.

Hvorfor ville du gerne på Viby Efterskole?

”Jeg har altid skrevet digte og spillet teater, så Viby var meget oplagt for mig. Da jeg besøgte stedet, blev jeg grebet af den gode stemning, hvor jeg kunne mærke, at der var noget her, som ventede på mig. Det var den ’rigtige’ udgave af mig selv, som ventede.”

Hvordan oplevede du et år på efterskole?

”Det var meget op og ned. På den gode måde. Jeg ændrede min opfattelse af mig selv. På min tidligere skolen blev det kreative fuldstændig tilsidesat. Det eneste vigtige var bøgerne og høje karakterer. Sådan var det ikke på Viby. Der var den kreative verden ikke bare for sjov. Mit efterskoleår åbnede derfor en helt ny verden for mig.”

Hvorfor var dit efterskoleår vigtigt?

”Fordi det ændrede mine drømme. Før havde jeg ikke overvejet, at man kunne gøre karriere inden for det kreative. Før blev jeg set som hende med de gode karakterer, men efter et år på efterskole blev jeg set som Mathilde, der skriver digte og spiller teater. Jeg havde sådan ventet på at blive mig. Det gjorde jeg på Viby.”

Den udvikling, som Mathilde oplevede på Viby Efterskole, har sparket til drømmene om at leve af  digte og drama.

”Jeg var så ulykkelig på min anden skole. Jeg vidste ikke, hvem jeg var. Derfor vidste jeg heller ikke, hvordan jeg skulle blive glad. Det ved jeg nu. Derfor tør jeg nu at drømme om at få udgivet mine digte og uddanne mig skuespiller. Før følte jeg ikke, at jeg kunne være bekendt at drømme om, at jeg skulle leve af min kreativitet. Nu kan jeg slet ikke forestille mig, at jeg skulle lade være,” fortæller Mathilde.

Hvis du har lyst til at læse Mathildes digte, kan du se mere på @mathildeschjeldesord på Instagram.

Læg en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.