Vibys ansigter – Niklas Emborg Gjersøe

i Vibys ansigterby René Holm HansenLæg en kommentar

Musikken fylder i alle aspekter af 25-årige Niklas Emborg Gjersøes liv. Det er hans uddannelse, fritid og faste arbejde. Så en stor del af hans liv er delt op i kvinter og kvarter. For hver evig eneste dag spiller Niklas på kontrabassen eller celloen. Nogle gange i 6-7 timer i træk. Enten på Syddansk Musikkonservatorium eller et sted ude i verden. Nogle gange alene, andre gange med sit internationale projekt The GraVity between.

Niklas Emborg Gjersøe var fem år, da han forelskede sig i sit første instrument. Til en koncert med et russisk symfoniorkester så han celloen på scenen. Hans storesøster spillede dengang på violin, men lyden skar i Niklas’ ører. Til sine forældre pegede han op på scene. Han ville spille cello.

”Mine forældre henvendte sig til den lokale kulturskole, om de havde en cello, der var lille nok til mig. Det havde de ikke, men det fik de købt. Nu står jeg her, hvor musikken er hele mit liv,” fortæller Niklas.

En del af den musikalske karriere, som i dag tager Niklas rundt om i verden, blev formet på Viby Efterskole, da han gik der i 2010/2011,

Hvordan var det at gå på Viby?
”Det var en god tid. Jeg havde spillet en masse punk, rock og grunge, inden at jeg kom på Viby Efterskole. Så da jeg startede, gik det rent musikalsk op for mig, at der var andre muligheder inden for musik. Jeg blev virkelig udfordret på min måde at anskue musikken. Der var flere måder at se musikken på, og udfordrer den på. Det har jeg taget med videre.”

Hvad var det bedste ved at gå på efterskole?
”Jeg synes, at det var det sociale i, at vi havde et fælles ankerpunkt omkring det kunstneriske. Og så fik jeg en tiltrængt, ny start på efterskolen. Jeg kunne være en ny slags person og hang ikke længere fast i gamle mønstre. Jeg tror, at det er sindssygt vigtigt at få de her nye begyndelser en gang imellem, hvor man kan revidere sig selv og lave det om, man ønsker. Efterskolen er super vigtig, da man får en start til at overveje selv, og hvem man gerne vil være.”

Hvad betyder musikken for dig i dag?
”Alt. Kort sagt. Kontrabassen, som er mit primære instrument, har en vigtig betydning. Det er mit håndværk. Det er lidt ligesom at være snedker, tror jeg. Ligegyldigt, om man går bankerot og mister hele sin forretning, så kan man stadig sit håndværk. Uanset hvad der sker, kan jeg spille mit instrument. Det er mit faste holdepunkt.”

Når Niklas er færdig med sin bachelor til sommer, stopper han på Syddansk Musikkonservatorium. Men selvom Niklas er ny i branchen, er han allerede godt i gang med at etablere sin kunstneriske lyd. Et af de helt store projekter er The GraVity between.

”Sidste år mødte jeg helt tilfældigt to dansere på en bar i New York, som har danset for de bedste dansekompagnier i verden. Det var et vildt møde. Efterfølgende har vi komponeret det her multidisciplinære værk, som er inspireret af energier og følelser imellem mennesker. Nu har vi optrådt flere steder i Europa og USA, og har planer om skulle lave endnu mere sammen.”
De besøger også Viby Efterskole i foråret 2020, hvor der både bliver tid til workshops og forestilling.

Hvis du vil høre mere til Niklas, kan du lytte med her: https://www.niklasgjersoe.com/