Olivia Teresa Due Pyszko3

Vibys ansigter – Olivia Teresa Due Pyszko

In Vibys ansigter by Caya Sofie Schmidt PaulsenLeave a Comment

“Viby var et sted, hvor jeg blev meget inspireret – af lærere og elever. Og hvor jeg også fik lov til selv at inspirere andre. Der var plads til drømme – drømme der blev udfoldet – og fjol, så meget fjol. Der var plads til det hele. Det var et år på en lyserød sky – det var det virkelig.”

Af Caya Sofie Schmidt Paulsen

Ordene kommer fra den i dag 22-årige Olivia Teresa Due Pyszko, som for seks år siden startede på Viby Efterskoles årgang 15/16. Hun startede på skolen, for at dyrke sin passion for dans, men også for at dyrke alt det andet Viby har at tilbyde.

Jeg har altid vidst, at jeg ville noget med dansen. Jeg havde også spillet musik, så jeg ville gerne et sted hen, hvor man kunne begge dele, hvilket man jo kan på Viby. Og da vi så tog hen og besøgte skolen på Efterskolernes dag, var jeg bare solgt. Jeg kan tydeligt huske den der følelse af, at det her er hjemme. Det er her jeg skal være. Der var ikke så meget at tænke over – det var bare der jeg skulle være.” fortæller Olivia med et nostalgisk blik, som var hun tilbage og oplevede det hele på ny.

I løbet af sit år på Viby gjorde Olivia alt, hvad hun kunne for at få så meget ud af opholdet som muligt. Hun havde sit skema fyldt fuldstændig op, hun var en af de elever som blev på skolen flest weekender og hun var med i flere fritidsprojekter i løbet af året.

”Det var bare ren kærlighed på alle planer. Jeg ved simpelthen ikke, hvordan jeg kunne lave så meget hele tiden og stadig være så glad. Jeg tror aldrig, at jeg har været så glad og lykkelig på en gang. Selvom jeg var fuldt booket hele tiden og havde travlt, så var jeg bare lykkelig og aldrig stresset. Jeg var bare i gear 20 – det var helt vildt. Jeg elskede at være der.” fortæller hun og fortsætter ”Jeg lærte en hel masse om at samarbejde og at få det bedste ud af andre og af mig selv. Mine bedste venner i dag er folk fra efterskolen, og nogle af mine største inspirationskilder er folk fra efterskolen. Viby ligger bare stadig i mig – ikke fordi jeg går og tænker over det hver dag, men skolen og stemningen ligger der bare.”

Også musicalperioden husker Olivia som intens og selvom Olivia havde været med i andre musicals før var musicalperioden på Viby alligevel noget helt særligt.

”Vi spillede Legally Blond og jeg tror aldrig, jeg har haft det så fedt. Jeg havde lavet musicals før, så jeg var ret godt med i proceduren omkring en musical og jeg trivedes bare helt vildt godt. Samtidig var det også noget helt andet end det jeg havde prøvet før. Først og fremmest var vi 100 elever og ikke 30, som i de musicals jeg tidligere havde været med i, hvilket var helt vildt! Det var intensivt. Der var ikke noget der hed fritid. Der var bare tid til mad og så prøver, prøver, prøver. Men det var fedt og ALLE syntes det var fedt. Og selvom vi på det første halve år var blevet tætte, så bragte det her os endnu tættere sammen. Det var højdepunktet.” fortæller Olivia begejstret og uden den mindste tvivl.

I foråret 2016 var Olivias år på Viby slut og hun skulle i gang med noget nyt. Året havde for alvor bekræftet hende i, at dans altid skulle være en del af hendes liv.

”Jeg kom til Viby for at dykke ned i det jeg måske gerne ville lave resten af mit liv og det var vildt fedt. Lærerne var gode til at anerkende mig, og det tror jeg lidt jeg manglede. Selvom jeg havde danset hele mit liv, så var det anderledes at komme til et helt nyt sted og få at vide, at jeg gjorde det godt.” mindes Olivia og fortsætter ”Jeg kan huske, at den ene af danselærerne sagde til mig, at jeg måtte love hende, at jeg aldrig ville stoppe med at danse. De fik mig virkelig til at føle mig set, og jeg blev bekræftet i, at dansen var noget jeg kunne og skulle gå efter.”

Derfor valgte Olivia efter Viby at tage to år på Oure kostgymnasies danselinje, inden hun skiftede og tog 3.g på Skt. Annæ i København, imens hun selvfølgelig dyrkede dansen alt det hun kunne ved siden af gymnasiet.

”Efter 3.g var jeg med i så mange danseprojekter som muligt, men så kom Corona og det meste stoppede eller blev aflyst. Men jeg nåede at være med i Projekt DanseDrømme på Det Kongelige Teater og efterfølgende spurgte assistenten på projektet, hvorfor jeg ikke begyndte på Ouro Højskole, for at styrke og arbejde videre med min teknik. Det valgte jeg at gøre, hvilket jeg er rigtig glad for i dag. Fordi, hvis jeg ikke havde gjort det, var jeg ikke blevet teknisk klar til en danseuddannelse.” fortæller Olivia om tiden efter Viby.

Nu er det så seks år siden Olivia flyttede til Nørre Aaby og startede på Viby Efterskole og dette efterår er hun startet på et nyt kapitel på Island. Hun er nemlig netop startet på en danseuddannelse på Iceland Academy of the Arts og drømme har hun stadig mange af.

”Den store drøm er at komme ud og optræde rigtig meget. Helt konkret, så starter jeg på den her uddannelse i Island og så vil jeg rigtig gerne i praktik eller efterfølgende til Israel, fordi deres moderne dansescene er bare i top. Jeg vil bl.a. rigtig gerne prøve genren gaga og undervise i det en dag. At komme i et moderne dansekompagni og optræde med det er helt sikkert også en drøm. Det er meget ambitiøst – det ved jeg. Men det er virkelig det jeg vil og når jeg går i min killerzone, så er der kun en vej og det er frem. Under alle omstændigheder kommer jeg til at arbejde med scenekunst resten af mit liv. Jeg kan og vil ikke andet.”