Vibys ansigter – Rasmus Grandt

i Livet på Viby af René Holm HansenLæg en kommentar

Livet på scenen har altid været en del af Rasmus Grandts liv, hvor han både har sunget, danset og spillet teater. Som odenseansk musicalbarn var det nærmest kutyme at tage et år på Viby Efterskole. I 2009 blev det Rasmus’ tur.

Tiden på Viby Efterskole har for den nu 25-årige Rasmus betydet meget mere end blot forbedrede dansetrin og forfinede teatertricks, som ved hårdt slid har ført til en musicalkarriere. To år på Viby har givet ham en indsigt i vigtigheden af fællesskabet.

”En efterskoleårgang er ligesom en lille familie, hvor alle har forpligtigelser overfor hinanden. Det var både det sværeste og fedeste at lære at give plads til alles forskelligheder. Hvornår er mine behov vigtigst, og hvornår skal jeg hjælpe andre? Man har et ansvar i projektet, hvor man er nødt til at tage stilling til, hvad man bidrager med. Den læring har jeg brugt meget, når jeg spiller med i forestillinger, som egentligt er en miniudgave af et efterskoleophold,” fortæller Rasmus.

Rasmus har netop afsluttet Andrea Bocelli turne i Skandinavien, hvor han dansede. Nu spiller han med i musicalen ’Ghost’.

Hvordan var det at gå på Viby?

” Det var virkelig dejligt at gå på efterskole, hvor jeg udviklede mig meget. Jeg startede i 9. klasse, men endte med at gå der i to år. Jeg var bange for, at min udvikling ville forsvinde for hurtigt, hvis jeg kun havde et. På andet år fik udviklingen lov til at bundfælde sig og blive en del af mig.”

Hvad savner du fra efterskolen?

”Jeg savner at blive stimuleret både kreativt og fagligt. Den der unikke deling af læring, som Viby har. Så savner jeg nogle gange de helt kedelige normale uge, hvor rutiner og faste rammer præger mest. Sådan er min hverdag ikke længere, hvor jeg nu farer lidt rundt. Det kan jeg godt få lyst til at flygte tilbage imod.”

Hvad er dit bedste minde fra Viby?

”Jeg var så heldig at opleve det to gange, fordi jeg havde to efterskoleår. Det er tiden, når alle var færdige med eksamenerne. Der er en helt særlig stemning, når folk finder ud af, at det er lige ved at være slut. Det er magisk, når folk dedikerer sig og presser det sidste ud af kluden, fordi det har været så betydningsfuldt et år. Det var en vild stemning.”

Efterskolen har spillet en vigtig rolle i Rasmus’ liv. Det får den stadig lov til at gøre mange år efter, at han stoppede på Viby.

”Nogle af lærerne er blevet private venner, som jeg ser et par gange om året. De er en form for guide i mit liv, fordi de er gode at snakke med og til at lytte, hvilket jeg har haft brug for videre i mit liv,” fortæller Rasmus.

Rasmus er uddannet musicalperformer fra Den Danske Scenekunstskole i Fredericia.