VIBYS ANSIGTER – SEBASTIAN HOLM

In Vibys ansigter by Mads MolinaLeave a Comment

Sebastian Holm gik i Viby X klassen og er i dag PR Chef i et pladeselskab, han selv har været med til at starte op. ’På Pladen’ er et pladeselskab af unge til unge, og for Sebastian har det stor værdi, at han kan lave noget, der også betyder noget for andre.

”Synes du ikke, vi skal finde på et eller andet, der kan samle nogle unge mennesker om noget musik?”

Sådan skrev Jens til Sebastian i hans mindebog. Sent ud på den sidste nat, de havde sammen på Viby, havde han skrevet ordene. Det er natten, hvor de fleste ikke sover, men suger den sidste efterskolestemning ud af Viby – og skriver minder, anekdoter, kærlighedserklæringer og drømme ned i hinandens mindebøger.

Da Sebastian læste Jens’ spørgsmål, greb han hurtigt fat i ham. De havde med tre andre spillet i fritidsband sammen på Viby.

Her oplevede de på egen krop, hvor svært det var at få indspillet og udgivet noget musik som ung. Og de oplevede, hvor urealistisk det som ung musiker kan føles, når man for eksempel skal skrive en mail til en ældre mand i jakkesæt fra Universal – så urealistisk, at de helt lod vær.

”Der var ligesom et hul i markedet, opdagede vi. Noget, der var mere i øjenhøjde og tættere på den unge musiker. Et pladeselskab af unge til unge,” siger Sebastian.

Sebastian og Jens blev hurtigt enige om, at de skulle finde på et eller andet. Mere om det senere.

Iværksætteri på skoleskemaet

Sebastian Holm er 17 år gammel, gik på Viby Efterskole i 2021/22 og er i dag PR Chef på pladeselskabet På Pladen. Sammen med 11 andre unge – ti af dem fra Viby – skaber han i sin fritid et fællesskab for unge, der gerne vil udgive deres egen musik.

Selvom han også bruger meget tid bag trommesættet på HF Flow, på de fynske friluftsscener og som freelance skuespiller i diverse kortfilm, har han fundet tid til at holde en masse onlinemøder.

De 12 unge bag På Pladen er nemlig spredt ud over hele landet – sådan er det typisk med venner, der finder hinanden på efterskolen.

Men hvordan opstod lysten til at opbygge sin egen virksomhed?

Sebastian startede først i den normale tiende klasse på Viby, men da eleverne fik en mulighed for at skifte klasse, blev skoletrætte Sebastian lokket af Viby X. Han følte hurtigt, at den normale tiende klasse var ”niende om igen,” og han ville gerne fokusere noget mere på de kreative fag.

Viby X klassen og dens iværksætterlystne, innovative tilgang til undervisningen startede som en bonus, men endte med at fylde meget mere for Sebastian.

”Vores Viby X-ting er næsten noget af det fedeste, jeg husker fra Viby. Det var bare skidefedt,” siger han storsmilende.

Undervisningen i Viby X klassen var langt mere selvstændig. Lærerne fungerede som vejledere, der sjældent stod for traditionel tavle-undervisning. De satte kun et par gange i løbet af efterskoleåret klassen i gang med forskellige kreative projekter, som eleverne efterfølgende selv havde ansvar for.

Da klassen i efteråret 2021 arbejdede i grupper med en masse små efterårsprojekter, mundede det ud i, at de skulle fremvise dem til Danish Entrepreneurship Awards. Og selvom corona desværre gjorde finalen virtuel, var fire af de ti finaleprojekter fra Viby X klassen.

Da iværksætterklassen sluttede efterskoleåret af med deres helt store projekt; Viby Festival, spillede bandet LIGA. Hele dagsfestivalen, med kreative boder, up-coming kunstnere, danseoptrædener, en stor hovedscene og god stemning havde de 26 elever fra iværksætterklassen arrangeret selv. Det var stort – og lærerigt.

”Man får rigtig meget ud af, at man selv skal samle alle pengene ind, selv skal underskrive en stor kontrakt og selv sørge for, at der kommer en hel festival på benene,” siger Sebastian.

At få det til at ske

Fondsmidler. Kontrakter. Mails. SoMe. At man i undervisningsrammer kunne få lov til at arbejde så selvstændigt med det hele, har Sebastian også taget med sig ind i den nyopstartet virksomhed.

”Viby X klassen har været afgørende for, at vi startede På Pladen, og at vi havde modet til at skabe noget, der pludselig blev større end os selv,” siger Sebastian.

Da de unge gik all-in på projektet, gik der ikke mere end en måned med lange arbejdsdage, før de pludselig havde 500 følgere på deres Instagramprofil, havde stiftet et ApS-firma og havde fået 40.000 kroner af en investor.

I dag bruger de 12 unge iværksættere også en masse tid på både skole og musik, dans og teater. Men på en eller anden måde, får de altid fundet tid til deres fritidsvirksomhed.

På fredag d. 3. marts har de Open Night på Ungehuset Værket i Vejle, hvor alle gratis kan komme og høre om På Pladen.

Samtidig er de i gang med et udviklingsforløb for unge musikere. ’4 gange, 4 sange,’ kalder de det, og det fungerer som et lille X-factor forløb, hvor de unge får sparring af professionelle fagfolk og tager de næste skridt i deres musikkarriere, forklarer Sebastian.

De unge får det til at fungere, de får det til at ske.

”Det handler bare om at prioritere det, at ville det. Om vi så må sidde til sen aften og mødes kl. 21, når alle er kommet hjem fra skole, køretimer eller dramaundervisning, så gør vi det,” siger PR Chefen.

Den personlige udvikling

Selvom pladeselskabet gør meget for unge, up-coming kunstnere, gør det også meget for Sebastian selv.

”På en eller anden måde er det lidt det samme, som at stå på en scene. Du laver noget arbejde, som du synes er fedt og sjovt, men det er ikke kun til din egen fornøjelse – det er også noget for andre. Det betyder noget for andre. Det giver mig et kick. Og at kunne se ting vokse stille og roligt, er også fedt,” siger Sebastian.

Sebastian drømmer stadig om at stå på en scene resten af livet. Når han til næste sommer er færdig med sin HF, søger han ind på Den Danske Scenekunstskoles musicallinje i Fredericia.

For selvom han ville elsker at arbejde for På Pladen resten af livet, må pladeselskabet ikke miste sin identitet.

”For mig er det vigtigt, at På Pladen bibeholder sin identitet og kerne – at fællesskabet og selskabet er skabt af unge tilunge. Derfor giver det ikke mening, hvis jeg om 10 eller 15 år stadig er PR Chef for På Pladen. Der har nye, unge kræfter forhåbentlig taget over,” siger Sebastian.

Og hvem ved? Måske er det en anden nyudklækket Viby X’er, der om 10 år er PR Chef for På Pladen.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.