Vibys ansigter – Signe Sønderholm og Joshua Wright

In Vibys ansigter by Caya Sofie Schmidt PaulsenLeave a Comment

“Det her med, hvordan man samarbejder så mange mennesker på kryds og tværs var virkelig lærerigt og udfordrende for mig. Vi var jo omkring 20 elever på Viby X, som sammen skulle fordele roller og skabe et miljø, som både var rart at arbejde i, men som også var effektivt.”

Af Caya Sofie Schmidt Paulsen

For tre år siden var Signe Sønderholm og Joshua Wright godt i gang med deres 10. klasse på Viby Efterskole. Men det var ikke et hvilket som helst år, det var nemlig første år med muligheden for at vælge Viby X. Viby X sætter de klassiske faglige kompetencer i spil på en ny måde. Her får man mulighed for at skabe et fundament til en fremtid indenfor projektledelse, kommunikation og kultur. Og dét var virkelig noget for Signe og Joshua, som begge var blandt de første Viby X-elever.

Jeg valgte Viby X, fordi jeg altid har haft tilknytning til Roskilde Festival, hvilket har været mega spændende og fedt. Jeg ville derfor gerne lære noget mere om kulturelt iværksætteri og festivaller. Det var primært derfor jeg valgte Viby og Viby X, men det var også fordi jeg altid har danset meget, hvilket jeg også kunne få lov til at fortsætte med på Viby. Jeg kunne ligesom kombinere interessen for kulturelt iværksætteri med en masse dans i løbet af ugen.” fortæller Joshua glad, og Signe fortsætter ”Ja, altså den her projektlinje, som Viby X er, var også en ret vigtig faktor for mig, da jeg valgte Viby. Jeg var egentlig ret færdig med at gå i skole på den almindelige måde på det tidspunkt. Jeg havde lavet noget bestyrelsesarbejde, hvilket jeg syntes var meget spændende. Så Viby X var en fed mulighed for at prøve noget mere af det, og at få et afbræk fra den almindelige skole. Derudover var det også vigtigt for mig, at jeg kunne fortsætte med at dyrke musik og teater, som jeg havde gjort før. Så Viby og Viby X var bare perfekt.”

De kreative fag fyldte også meget i deres skema. De havde begge dans på letøvet og Joshua havde alt den ekstra dans han kunne få og teater begynder for alvor. Signe havde – udover letøvet dans med Joshua– øvet teater, letøvet musik, guitar, rytmisk træning, bagom musik, teori og monologarbejde og danseteori. Viby X afholdte dem altså ikke fra at dyrke alle Vibys muligheder, og Signe mindes tydeligt, hvordan året også udfordrede og udviklede hende på den helt rigtige måde:

”Det var virkelig fedt, at man kunne lave så meget forskelligt. Det var selvfølgelig også en meget udfordrende periode, fordi man lærte sig selv at kende på en ny måde. Jeg prøvede virkelig mig selv af og fandt ud af, hvad jeg sådan har brug for som menneske. Man fik ligesom hele den der grundviden om, hvordan man bor ude og hvordan man opfører sig blandt andre mennesker. Ikke fordi jeg ikke kunne finde ud af det før, men man blev virkelig tæsket igennem det, fordi der var så mange mennesker omkring en hele tiden. Og det var bare virkelig fedt. Et virkelig fedt startskud til at komme videre.” Joshua griber Signes begejstring og fortsætter ”Ja, det var virkelig fedt, virkelig godt. Vi har også begge to stadig mange venner derfra og jeg føler jeg har en stærk tilknytning til skolen stadigvæk. I dag føler jeg, at jeg bare havde det sjovt hele året på Viby. Det var selvfølgelig også udfordrende, men mest af alt var det bare sjovt og fedt.”

Viby X alene havde også en stor betydning for deres udvikling i løbet af året på Viby. Særligt det at skulle samarbejde mange på en gang var lærerigt fortæller Signe:

”Det her med, hvordan man samarbejder så mange mennesker på kryds og tværs var virkelig lærerigt og udfordrende for mig. Vi var jo omkring 20 elever på Viby X, som sammen skulle fordele roller og skabe et miljø, som både var rart at arbejde i, men som også var effektivt. Det var meget lærerigt for mig. Oveni det bliver man samtidig udfordret generelt i at samarbejde på Viby. Man skal bo sammen med en masse mennesker, hvor man er bedste venner med nogen og andre er man ikke. Det gør, at man også skal finde ud af, hvem man selv er, og hvordan man håndterer forskellige situationer. Det var rigtig lærerigt for mig.”

Joshua er meget enig med Signe i, at det her med at være en del af et nyt fællesskab var meget lærerigt: ”Det var på en måde også en udfordring for mig, at jeg kom fra et rigtig godt fælleskab i min folkeskoleklasse. Så det der med at starte et helt nyt sted fra bunden og lære helt nye mennesker at kende var en god udfordring for mig.”

I løbet af året på Viby lavede Signe og Joshua flere projekter, som Viby X’er. De var blandt andet med til at lave en trivselsdag for hele efterskolen, et julearrangement, forskellige cases med udgangspunkt i Nørre Aaby. Signe husker især et projekt:

”Jeg kan huske vi arbejdede med administrationsbygningen, og hvordan man kunne gøre det til et fedt sted. Vi brainstormede rigtig meget og noget af det vi kom frem til bliver nu til virkelighed, hvilket er ret fedt, fordi man ligesom har været med til at starte det.”

Efter jul kom musicalperioden, hvor alle elever ønsker forskellige roller og opgaver. Viby X elever bliver opfordret til at være en del af PR-gruppen, men det er ikke et krav. Signe og Joshua valgte i første omgang PR-gruppen fra, men Signe endte med ikke at kunne holde sig væk:

”Jeg endte med at være så heldig at få en hovedrolle i musicalen, så jeg skulle egentlig ikke være med til PR. Men jeg syntes, at det var spændende, så endte med at være en del af holdet alligevel, fordi jeg syntes det var sjovt.” mindes Signe smilende.

Efter musicalen kom Viby X’ernes store afsluttende projekt: en festval, hvilket virkelig gav dem blod på tanden og erfaring med at stable noget større på benene. Erfaringer de for alvor gjorde brug af i sommers, hvor de skabte festivalen OFF TRACK i Struer. En festival, som skulle være startskuddet for et nyt ungehus i byen og afholdes sideløbende med en allerede eksisterende lydfestival i Struer.

”Tanken om, at det skulle være en festival, var noget vi var med til at udvikle. Kommunen ville gerne have os til at integrere områdets unge i det kunstneriske miljø i Struer” fortæller Signe stolt og Joshua fortsætter: ”Ja, vores mål var at lave en kulturfestival for unge, fordi lydfestivalen, der allerede eksisterede, mest rettede sig mod et ældre publikum.”.

I begyndelsen var det Signe og fire andre, som brainstormede på projektet, men det endte med at være Signe, Joshua og to andre unge fra Struer, som stod for det. Og her kunne de virkelig mærke, hvordan tiden som Viby X’ere og erfaringen derfra gjorde en forskel:

”Vi havde jo et helt andet afsæt end de to andre, fordi vi har gået på Viby X, hvor vi skulle løse nogle af de samme ting. Derfor vidste vi mere og havde flere brugbare kompetencer.” fortæller Joshua og Signe supplerer: ”Ja, og det gjorde ligesom, at vi stod for mere og mere og til sidst nærmest overtog projektet.”

De sidste tre måneder op til festivalen arbejdede de begge med festivalen uafbrudt – altså udover, når de studerede på Talentakademiet i Holstebro. D. 26. august 2021 kunne de endelig slå dørene op for deres (næsten) helt egen festival. Og det gik heldigvis overvejende godt, hvis du spørger dem selv. Joshua fortæller tilfreds:

”Det gik rigtig godt. Vi ved, vi havde mindst 1100 besøgende. Vi løb tør for armbånd på et tidspunkt, så vi har ikke det præcise tal. Det hele forløb som det skulle, alle workshops blev fyldt op med deltagere og der var mange til at se koncerterne. Det var helt klart en succes.”

OFF TRACK 2021

Signe fortsætter med stolthed i stemmen: ”Ja, og alle vores kunstnere og performere var virkelig glade for at have været med. De følte virkelig, at de var blevet behandlet godt og nød oplevelsen. Vi har generelt fået virkelig god feedback og vores netværk er blevet meget større, så det er coolt.”.

OFF TRACK skabte også flere Vibygensyn. Blandt andet var Viby Efterskoles forstander René forbi og flere fra Signe og Joshuas årgang deltog. De fik endda flere af dem til at være en aktiv del af festivalen.

OFF TRACK 2021

”Vi fik et band og en af drengene fra efterskolen til at spille på festivalen” fortæller Signe og Joshua fortsætter: ”Ja, vi kunne virkelig bruge vores netværk fra Viby. Vi kender så mange folk der laver musik nu, som selvfølgelig gerne ville hjælpe os. Festivalens DJ var også fra Viby, hvilket virkelig også var et hit”.

”Ja, han fik taget billeder med flere forskellige deltagere” afbryder Signe grinene.

Der er ingen tvivl om at Signe og Joshua nød alt omkring OFF TRACK, og de håber at noget lignende skal stables på benene næste år. Måske i en ny by og med dem som mentorer for nogle nye talenter. Under alle omstændigheder er der ingen tvivl om, at både Signe og Joshua vil fortsætte med iværksætteri og projekter som dem de udviklede på Viby X.

”Jeg synes, at det er vildt fedt, at få mere og mere kendskab til, hvordan de forskellige funktioner rundt om et projekt er. Jeg ved, hvordan det er at stå på scenen, være stagehand, styre lys, koordinere og hvad der ellers skal til at sætte noget op. Alt arbejdet omkring sådanne projekter synes jeg er vildt spændende at arbejde med. Også det her med at skabe arbejde til performere er vildt fedt og spændende.” fortæller Signe begejstret. Joshua griber Signes begejstring; ”Ja, for mig er det både det her med at lave kulturelt iværksætteri, men også selv at danse. Begge ting er noget jeg brænder rigtig meget for, så jeg håber virkelig, at jeg kan komme til at leve af det.”

Men først skal de færdiggøre deres uddannelse i Holstebro, og så må tiden vise, hvordan deres iværksættereventyr fortsætter.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.