For første gang skal 28-årige Simone Svane have en fast månedsløn. Ikke kastes rundt i alt fra revy og opera til balletundervisning og sommerhøjskole. Alsidigheden er afgørende som professionel danser, forklarer Simone – nu glæder hun sig til at undervise danseeleverne på Viby Efterskole.
Selvom Simone havde andre muligheder, blev tankerne om at være fastansat på en efterskole ved med at rumstere.
Et par dages betænkningstid fjernede den sidste tvivl, og Simone kunne mærke, det var det rigtige.
Mærke, at hun skulle takke ja til barselsvikariet som underviser i moderne dans på Viby Efterskole.
28-årige Simone Svane har før stiftet bekendtskab med aftenvagter og kostskoleelever på Oure – på både deres efterskole, højskole og kostgymnasium.
Siden hun selv gik på kostgymnasiet i 2011 til 2014, har hun både undervist på skolerne i Oure, samt andre efterskoler.
Nu får hun også erfaring med at få en fast månedsløn.
”Jeg glæder mig til at prøve noget nyt og være et lidt mindre sted, hvor man kender alle. Og jeg har fået så mange søde beskeder fra mennesker, der bare roser Viby og skriver, at jeg skal glæde mig helt vildt – så det gør jeg!” siger Simone smilende.
Disciplin
Simone har selv danset siden hun var tre år. Det startede som noget, hun lavede to dage om ugen, men da en af de andre piger fra danseholdet kom ind på Det Kongelige Teaters balletskole i Odense, vakte det hendes nysgerrig.
”Jeg syntes, det lød megaspændende. Så jeg spænede hjem og prøvede at overtale mine forældre til at jeg skulle skifte skole og starte på balletskolen. De havde deres betænkeligheder, men jeg fik dem overtalt,” siger Simone.
Simone tog med sine forældre til optagelsesprøve, kom ind og fik fra da af bare endnu mere lyst til at danse.
Balletskolens miljø var disciplineret. Med faste, klare regler, der skulle overholdes. Noget, der måske ikke behagede den daværende teenager, men som Simone i dag har taget med sig i sin egen undervisning.
”Jeg tror virkelig på at være åben og ærlig – også om mine regler i dansesalen,” siger Simone.
På balletskolen fik Simone også øjnene op for moderne dans – hvor hun før kun havde danset ballet og showdance. Og så havde hun Jesper Madsen som lærer i musiktimerne.
Jesper, der siden 1993 har været ansat på Viby Efterskole og nu skal være Simones kollega.
Viby-verdenen er lille.
Slå håret ud
Efter Odense Balletskole startede Simone på Oure Kostgymnasium.
”Det var som tre år på efterskole – og det er nok de tre år, der har formet mig allermest som menneske,” siger Simone.
I årene på balletskolen var Simones hår altid sat op i en knold, og reglerne var klare – på Oure lærte hun, at det var okay at slå håret.
Her havde Simone morgentræning to til tre gange om ugen. Moderne, jazz og ballet fyldte stadig meget, men på Oure begyndte Simone også at danse hiphop. Dagene var lange. Særligt for Simone, der var disciplineret og ikke ville misse hverken matematiktimen eller morgentræningen.
Ved siden af gymnasiet begyndte Simone også selv at undervise. Noget, der allerede var startet i niende klasse på balletskolen, men som tog fart på Vinterskolen i Nyborg. Her underviste den kun 16-årige Simone 3-6-årige – og det var bare en fest, forklarer Simone:
”Jeg har altid elsket børn. Og når man så kan løbe rundt, lege med dem og snige dansen ind, bliver det bare fedt!”
Briste eller bære
Gymnasietiden sluttede og Simone havde modet til at forfølge sin lille-pige drøm. Hun søgte derfor ind på flere forskellige bacheloruddannelser i dans – i både Stockholm, New York og Barcelona.
Sidstnævnte blev stedet, og langsomt åbnede Simones verden sig.
Pludselig dansede hun både ballet, moderne, jazz, step, commercial og hiphop – alt sammen kombineret med også sang og teater. Dansede hele tiden. Første år fra kl. otte til kl. fem, andet og tredje år fra ni til ni.
”I perioder var man ved at gå i gulvet af træthed, mens ens krop var mega-øm. Det værste var at være skadet. Så skulle man bare sidde på det kolde gulv og kigge, mens de andre dansede,” siger Simone og forsætter: ”Vi lavede så meget forskelligt – det var hårdt men også fedt.”
At flytte til Barcelona som 19-årig, havde Simone ikke nogen problemer med – alligevel skulle hun lige vænne sig til at socialisere på et helt nyt sprog og i et helt nyt land.
På Simones tredje år i Barcelona skulle hun skrive sin afsluttende bacheloropgave, hvor børn igen var omdrejningspunktet. Denne gang handlede det om, hvordan danseterapi og -bevægelse kan hjælpe syge børn.
Som del af sin bacheloropgave, havde hun et forløb på Odense Universitetshospital, hvor hun underviste og legede med børn og unge op til teenagealderen.
Sundt for mig at prøve
For Simone handler det altid om at gå ned på børnenes og de unges niveau og bygge deres udvikling op derfra. Altid huske at lege og altid turde prøve nye ting af.
Sige ja til at koreografere musicalen FAME på Dansk Talentakademi i Holstebro, dernæst Kertminderevyen med garvede skuespillere som Anette Støvlebæk og Gordon Kennedy.
Sige ja til at koreografere en opera under koreografen Tim Rushton i corona-tiden og efter et par anbefalinger søge om at ’kunne lave sommerhøjskole’ hver eneste dag som Entertainment Manager på Club La Santa – alsidigheden er afgørende i en branche, hvor tilbuddene kommer og går.
”Nogle gange har man sindssygt meget at lave, andre gange har man ikke noget at lave,” siger Simone.
Selvom ukueligheden og alsidigheden har været grundsten i Simones liv hidtil, venter nu en hverdag med lidt flere faste rammer.
”Jeg har altid haft mange jern i ilden, drønet rundt, så jeg tror, at en fast fuldtidsansættelse på en efterskole bliver helt vildt sundt for mig at prøve,” siger Simone Svane.